A Huawei is tiltakozik a titkos adatgyűjtés ellen

MTI Sajtóadatbank, 2013. szeptember 14. 08:35

Ingerülten reagált a Huawei, Kína távközlési vállalatóriása azokra a hírekre, amelyek szerint állítólag szerepelt az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által megfigyeltek listáján - derült ki a cég közleményéből, amelyet a kínai média ismertetett.

A hét elején a brazíl Globo televízióban ismertettek olyan - a volt NSA-alkalmazott Edward Snowden által kiszivárogtatott - 2012. májusi dokumentumokat, amelyek szerint a megfigyelések kiterjedtek a Huaweire is.
 

Az érintett vállalat törvénytelen cselekménynek minősítette és "ipari kémkedésnek" nevezte az NSA tevékenységét. A Huawei tudja, hogy rendszerei és hálózatai rendszeres támadásnak vannak kitéve, csakúgy mint a legtöbb nagy multinacionális vállalatéi, amelyek vonzó célpontot jelentenek az ipari kémkedés számára - fogalmaztak közleményükben.
 

A Huawei nem észlelt semmiféle amerikai kormányzati behatolást a rendszerébe, mindazonáltal nagyon nyugtalanítja, hogy arról értesült, az NSA megkísérelt betörni a hálózatába, ezzel veszélyeztetve azt és az azon található információkat - állapította meg a cégvezetés. Hozzáfűzték: szükségtelen kijelenteniük, teljes mértékben tiltakoznak az effajta törvénytelen gyakorlat miatt, s tartva az NSA, illetve mások ipari kémkedésétől, megkétszerezik erőfeszítéseiket a jövőbeli behatolások megakadályozása céljából.
 

A sencseni központú Huawei a világ második legnagyobb, távközlési eszközöket gyártó cége, a Fortune 500 vállalatainak egyike, amely 2012-ben körülbelül 35 milliárd dolláros bevételt ért el. Korábban többször vádolták meg - különösen az Egyesült Államokban - azzal, hogy a kínai kormány titkos kémprogramjának eszköze, s "veszélyezteti az amerikai nemzetbiztonsági érdekeket". Vezetői ezt rendre cáfolni igyekeztek, de a gyanú miatt jelentősen szűkültek a cég piaci lehetőségei.