Öt éven belül dupláz a Huawei

forrás: Prím Online, 2013. szeptember 19. 16:01

A Huawei a következő évek során tovább növeli kutatási és fejlesztési célú beruházásait Európában.  A vállalat célja, hogy eleget tegyen ügyfelei változó üzleti igényeinek, támogassa az Európai Unió ICT stratégiai céljainak megvalósítását, valamint növelje bevételeit a régióban és világszerte.

 

Renato Lombardi, az európai kutatóközpont alelnöke kifejtette, hogy a Huawei éves bevételének legalább 10 százalékát forgatja vissza kutatási és fejlesztési tevékenységébe. 2012-ben teljes globális bevételük több mint 13 százalékát fordították erre a célra, ami az egyik legnagyobb kötelezettségvállalás az ICT iparág magánvállalatai körében. Ezen belül tovább növekednek európai K+F beruházásaik is. Értékük 2010 és 2013 között megkétszereződött, és várakozások szerint az elkövetkező öt évben ismét megduplázódik majd.

 

A Huawei eddig 13 K+F helyszínt létesített Európa-szerte – Svédországban, Finnországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Belgiumban, Írországban és Olaszországban. A vállalat összesen több mint 800 K+F szakembert alkalmaz a 13 európai helyszínen. A Huawei európai fejlesztései kiterjednek az ICT hardverekre és szoftverekre, a mikroprocesszorokra, az optikai adatátvitelre és a vezeték nélküli hálózatokra. 

 

 

A Huawei nemzetközi kutató-fejlesztő csapata 70 000 mérnökből áll. A vállalat első K+F laboratóriuma Stockholmban nyitotta meg kapuit 2000-ben, a legújabb helyszínek pedig 2012-ben és 2013-ban nyíltak meg.

 

Lombardi arról is beszélt, hogy amikor a Huawei az ezredfordulón a nemzetközi szintre emelte értékesítési tevékenységét, sok más vállalathoz hasonlóan egy elosztott innovációs stratégia megvalósítása mellett döntött. Ennek eredményeként K+F intézmények alakultak a világ több pontján, amelyek mindegyike meghatározott innovációs fókusszal rendelkezik. A Huawei legtöbb K+F létesítménye innovációs klaszterekben, illetve kiválósági központokban kapott helyet. A döntések meghozatala során számos követelményt vettek figyelembe.

 

Az első követelmény az volt, hogy K+F tevékenységeinket közelebb hozzák ügyfeleikhez. A második, hogy a kutatási tevékenységeket olyan helyszínekre telepítsék, amelyek már működő környezeti feltételeket kínálnak, vagyis szakképzett és tehetséges munkaerőt, meglévő kapcsolatokat az egyetemekkel és kutatóintézetekkel, továbbá megfelelő infrastruktúrát.

 

Ezért esett a választás Észak-Európára, ahol a mobilhálózat- és bázisállomás-technológiai fejlesztésekkel, valamint mobileszköz-tervezéssel foglalkozó klaszterek már korábban létrejöttek. Ugyanezen okokból helyezték az optoelektronikai kutatási tevékenységeket Olaszországba, Németországba és az Egyesült Királyságba.