Kína százmilliárdokat költ szélessávfejlesztésre

MTI Sajtóadatbank, 2013. szeptember 20. 08:36

Kína az évtized végéig 2000 milliárd jüant (323 milliárd dollár) kíván befektetni szélessávú adatforgalmat biztosító hálózatok fejlesztésébe, amivel várhatóan a teljes kínai lakosság számára elérhető lesz a világháló - közölte a kínai média a szaktárca miniszter-helyettesének nyilatkozatára hivatkozva csütörtökön.

Sang Ping a kormány hivatalos honlapján (www.gov.cn) közölt interjújában arról tájékoztatott, hogy a vezetékes és a vezeték nélküli hálózat korszerűsítése, illetve bővítése során el kívánják érni, hogy a 3G hálózat lefedje az ország városait és falvait, a 4G/LTE hálózat pedig kiszolgálja az üzleti célú felhasználók széles körét.
 

A tervek szerint a hálózati átlagsebesség 2015-re a városokban 20 Mbps lesz, vidéken pedig, ahol a lefedettség jóval alacsonyabb, 4 Mbps sebességű kapcsolat várható két éven belül.
 

Kínában, ahol a világ legtöbb mobiltelefon-tulajdonosa él, jelenleg körülbelül a lakosság 45 százaléka számára érhető el az internet. Az új - szélessávú kapcsolatra összpontosító - stratégiának köszönhetően 2020-ra a 3G és a 4G/LTE használók száma el fogja érni az 1,2 milliárdot, vagyis a mai négyszeresét - vélte Sang.
 

A kormány korábban meghatározott célja az volt, hogy a szélessávú szolgáltatást igénybe vevők számát 25 millióval, míg az optikai kábelesét 35 millióval növeli 2013-ban. Szakemberek megjegyzik, a nagymértékű beruházások bejelentése jó hír az iparág szereplőinek, így például az Ericssonnak, az Alcatel-Lucentnek és a két hazai távközlési óriásnak, a Huaweinek és a ZTE-nek.