Minden eddiginél több program az Ericssonnál a Kutatók Éjszakáján

forrás: Prím Online, 2013. szeptember 26. 09:49

Az idei Kutatók Éjszakáján ismét látványos programokkal készült az Ericsson. Az érdeklődők többek között megnézhetik Öveges Tanár úr „utódainak” fizikai kísérleteit, lesz Masat-1, Droid foci, CarCare, N-es vasút modellezés, modellautóból épített önjáró robot, heterogén hálózatok, rádióhullámok, okosváros és számos más különlegesség is.

Az 1700 kutatót, mérnököt és informatikust foglalkoztató Ericsson Magyarország világhírű kutatóközpontja, minden évben csak egyetlen napon, a Kutatók Éjszakáján nyílik meg a nagyközönség előtt. A látogatók ebben a világszínvonalú létesítményben bepillantást nyerhetnek a kutatói és mérnöki munka minden részletébe, és szórakoztató módon ismerhetik meg az oktatás – alapkutatás – alkalmazott kutatás – ipari megvalósítás teljes láncolatát, miközben izgalmas kísérleteket, új prototípusokat és demo bemutatókat tekinthetnek meg.


Rendhagyó fizika óra Öveges Tanár úr nyomdokain
Öveges Tanár úr nyomdokaiba lépve számos látványos kísérletet nézhetnek meg az ide látogató érdeklődők neves Ericsson-díjas középiskolai fizika tanárárainak bemutatásában. A bemutatók a gyerekkori fizika órák hangulatát idézik, a többi érdeklődő mellett laboráns köpenyt húz egy órára Szinetár Dóra, Hien, Kovács "Koko" István és a friss világbajnok vízilabdás, Szivós Márton is, hogy segítséget nyújtson a kísérletek megvalósításában. Legyen szó tudományos barkácsolásról, Archimedesz törvényeiről vagy egy kis látványos fizikáról, ezek most mind közeli élményként fognak megjelenni a látogatók szeme előtt. A kísérleteket bemutatók: Jarosievitz Zoltán (Elektrotechnikai Múzeum), Dr. Kirsch Éva (Ericsson-díjas, Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma), Dr. Piláth Károly (Ericsson-Díjas, ELTE Trefort Ágoston Gyakorlógimnázium, Budapest), Farkas László (Ericsson-díjas, Keszthelyi Vajda János Gimnázium)

CarCare
Idén az Ericsson és a Magyar Telekom egy új, közös innovációs projekttel lép elő. A CarCare segítségével a felhasználók betekintést nyernek járművük műszaki mélységeibe. Az autóba telepített intelligens adatgyűjtő eszköz lehetővé teszi, hogy a hasznos információhoz és tanácsokhoz jusson vezetési szokásaival kapcsolatosan. Ezeket az információkat egyaránt megtekinthetik egy web-böngésző valamint egy okostelefon alkalmazás segítségével. A megoldás lehetőséget nyújt a személygépjárművek olcsó és hatékony távfelügyeletére is. 


LadaGP
A Kutatók éjszakáján a közönség kipróbálhatja egy modellautóból épített önjáró robot  és egy androidos, mozgásszenzoros távirányítót használó pilóta versenyét, a LadaGP-t. A program során bemutatják, hogy egy klasszikus távirányítású autót, hogyan lehet robottá alakítani. Az érdeklődők versenybe is szállhatnak az automatikával, vajon sikerül-e az android-kormánnyal gyorsabb köridőket futni?


Masat-1, több mint 500 napja a föld körül
A Masat-1 nem más, mint az első teljesen magyar fejlesztésű műhold. A BME hallgatói által készített műhold fedélzeti egységei között minden fő rendszerkomponens megtalálható: energiaellátó rendszer, fedélzeti számítógép és a földi állomással történő kapcsolattartásra távközlési rendszer. Idéntől, hogy a hasznosítani is tudják a projekt során szerzett tapasztalataikat a hallgatók, a BME-n három, az űrkutatással foglalkozó tantárgy is indult.


Fiatal innovátorok és találmányaik
Az Ericssonban mutatkoznak be a Magyar Innovációs Szövetség 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győztesei is. 12 másik nyertes pályamű mellett az EU Fiatal Tudósok Versenyén a legjobb III. díjban részesült „PictoVerb” c. pályázat, és a különdíjban részesült pókerező robot is bemutatkozik.


Rádióhullámok hátán
Nem is gondolnánk, mennyire a mindennapjaink részévé váltak a rádióhullámok, pedig alig több, mint egy évszázada kezdtük el őket használni. Guglielmo Marconi, olasz-ír feltaláló volt az első, aki képes volt üzenetet átvinni az Atlanti-óceánon 1901-ben. Beszélni fogunk a rádiózásról általában, megmutatjuk, hogy nem csak a műholdakra néznek parabolaantennák. A kíváncsiak pedig megtudhatják, mi köze a széles sávnak a poloskák kereséséhez.


A Science Parkban (1117 Budapest, Irinyi József utca 4-20.) található Ericsson K+F központban már délután négy órától várják az érdeklődőket.


Az Ericsson K+F Központ a fent említetteken kívül további meglepetéseket is tartogat a Kutatók Éjszakáján – a részletes program itt érhető el: http://www.kutatokejszakaja.hu/2013/esemenynaptar/index.php?menu_id=4&hely=141