Előadások a média és az internet veszélyeiről és azok kiküszöböléséről

MTI Sajtóadatbank, 2013. szeptember 27. 09:15

Az öngyilkosságot helytelenül bemutató tudósítások növelhetik az öngyilkosságok számát, ezért a hírközlési és médiabiztos - az Egészségügyi Világszervezet javaslatát követve - ajánlásokat fogalmazott meg az ilyen esetek megjelenítésére a médiában. Bodonovich Jenő A média hatása a gyermekekre és a fiatalokra című konferencián, Balatonalmádiban ismertette javaslatait.

Magyarországon naponta átlagosan több mint hat ember követ el öngyilkosságot, a 15-24 évesek körében ez a második számú, míg a 25-30 évesek körében a leggyakoribb halálok. Bodonovich Jenő pozitív és negatív példákat is hozott arra, hogy a médiának komoly szerepe van az elkövetések növekedésében vagy csökkenésében: az első magyar szépségkirálynő halálának középpontba állítása után mintegy kétszáz fiatal lány öngyilkosságát hozták összefüggésbe az esettel, míg az Ausztriában korábban divatossá vált, a metróban elkövetett esetek száma csökkent, miután a sajtó már nem számolt be az újabb halálokról.
 

A biztos hangsúlyozta: az öngyilkosság tényét csak akkor kellene közzétenni, ha az feltétlenül szükséges. Kerülni kell az eset környezetének vagy az elkövetés módjának bemutatását, emellett az érzelmi háttérről sem lenne szabad beszámolni. Csökkenti az utánzások számát, ha az öngyilkosságot a média lelki zavar hatásaként mutatja be, és azt hangsúlyozza, hogy az megelőzhető lett volna. Bodonovich Jenő a híradásokban szerepeltetné a krízishelyzetben lévőknek létrehozott segélyvonalak elérését is.
 

Rakoncza Zsolt, a Symantec Hungary üzletágvezetője a világhálón és a mobiltelefonokon érkező fenyegetésekkel kapcsolatos szülői feladatokról és a rendelkezésre álló eszközökről beszélt. Azt mondta: tavaly világszerte mintegy 560 millió áldozata volt az internetes támadásoknak.
 

Mivel a gyermekek bevallottan látogatnak olyan oldalakat, amelyekről tudják, hogy szüleik nem engednék azt, a felnőtteknek fontos feladatuk van ezen a téren - hangsúlyozta. A többi közt meg kell tanítaniuk gyermekeiket a közösségi oldalak biztonsági beállításaira, arra, hogy jelszavaikat ne adják ki még a barátaiknak sem, és csak szülői felügyelettel töltsenek le bármit az internetről, a folyamat során ugyanis az adathalász programok aktívak lehetnek. Kerülni kell a személyes adatok megosztását vagy másokat ábrázoló fotók közzétételét.
 

A cége által nyújtott, ingyenes Norton Family programot bemutatva elmondta: azzal a szülők nyomon követhetik gyermekeik számítógépes és okostelefonos aktivitását, ami alapján beszélgetést kezdeményezhetnek velük. A program segítségével láthatóvá válik, mely oldalt próbál megnyitni a fiatal annak ellenére, hogy az tiltott számára, továbbá a gyermek aktivitása a közösségi oldalakon, hogy mire kíváncsi a kereső oldalakon és az is, hogy milyen időpontokban használja mobiltelefonját. Ez utóbbival kiszűrhető, hogy a tanórákon tegye azt.