Elfogták az egyik legismertebb kémprogram alkotóját

MTI Sajtóadatbank, 2013. október 9. 09:57

Elfogták Oroszországban az egyik legismertebb internetes kémprogram, a Blackhole fő fejlesztőjét, akit Paunch vagy HodLum néven ismer a világ. Az orosz kiberbűnözők általában külföldi célpontokat támadnak, az orosz hatóságok pedig csak nagyon ritkán lépnek fel ellenük.

A Blackhole egy olyan kémszoftver, amelyet internetes kalózok központi szerverekre telepítenek, és automatikusan megfertőzi azt a személyi számítógépet, amely kapcsolatba kerül a fertőzött szerverrel.

 

A program a számítógépek megtámadására a különböző eszközök teljes arzenálját használja, ezek külön-külön mind növelik a PC sebezhetőségét, majd ott, ahol tud, a szoftver behatol a gépbe. Ezután a kiberbűnözők más, speciális programokat is el tudnak helyezni a komputerben, és általában személyi adatokat lopnak el, illetve hamis vírusölő programokat kínálnak fel a használónak.


Szakértők szerint a Blackhole fejlesztői folyamatosan dolgoznak, hogy ügyfeleik a legfejlettebb és legvédettebb számítógépeken is megtalálják a réseket.

 

Az európai rendőrségi szervezet, a hágai székhelyű Europol közölte: Oroszországból tájékoztatták őket, hogy elfogtak egy feltételezett fontos kiberbűnözőt, de részleteket nem árultak el.

 

Az orosz kiberbűnözők általában külföldi célpontokat támadnak, az orosz hatóságok pedig csak nagyon ritkán lépnek fel ellenük.

 

MTI / hvg.hu