Az ASUS bemutatta a Matrix R9 280X grafikus kártyákat

forrás: Prím Online, 2013. október 11. 10:37

Az exkluzív VGA Hotwire funkció és a 20 százalékkal jobb hűtés révén a legújabb AMD Radeon R9 280X GPU  biztonságosan és egyszerűen hajtható túl.

Az ASUS Republic of Gamers (ROG) bejelentette Matrix R9 280X Platinum és normál kiadását. A két grafikus kártyában az AMD legújabb Radeon R9 280X grafikus feldolgozóegységei (GPU-i) találhatók.

 

Amint azt az elkötelezett játékosok már megszokhatták a ROG-tól, az új Matrix R9 280X grafikus kártyák is roskadoznak az exkluzív technológiáktól és eszközöktől. Ilyen például a tiszta rezet használó hűtési megoldás, amellyel a nagyobb sebesség alacsonyabb hőmérsékleten érhető el, a VGA Hotwire csatlakozók a feszültség pontosabb vezérléséhez, a DIGI+ feszültségszabályozó modulok (VRM-ek) a sima, stabil tápellátáshoz, valamint a GPU Tweak, egy egyszerűen kezelhető tuningszoftver, amely segít kifacsarni a grafikus kártyából a teljesítmény legutolsó cseppjeit is.

 

Hűvös, csendes, és gyorsabb a leggyorsabbnál is

 

A Matrix R9 280X grafikus kártya egy tiszta rezet használó hűtési megoldást alkalmaz, amely extrém hatékonyan vezeti el a hőt a GPU-ról. A referencia Radeon R9 280X kártyákkal összehasonlítva, a ROG Matrix R9 280X a legújabb AMD Radeon GPU-val is 20 százalékkal hűvösebben és háromszor csendesebben működik. A két, 100 mm-es hűtőventilátorral együtt ez azt jelenti, hogy a játékosok rendkívül stabilan és hűvösen játszhatnak, igen kevés zajjal. Az R9 280X GPU-ja 1000 MHz-re van hajtva, az R9 280X Platinumé pedig 1100 MHz-en tetőzik – a referenciánál 100 megahertzcel magasabbra.

Még nagyobb túlhajtás a túlfeszültség egyszerű szabályozásával

 

A Matrix R9 280X grafikus kártyákba az exkluzív ROG VGA Hotwire technológia került a túlhajtási lehetőségek további fokozásához. A Matrix R9 280X VGA Hotwire érintkezőit csak hozzá kell kötni az alaplap tüskés csatlakozóihoz, és a rendszer máris kész a túlfeszültség szabályozására.

 

A TweakIt segédprogrammal, illetve az egyes ASUS ROG alaplapok plusz és mínusz gombjaival a VGA Hotwire-en a felhasználó szó szerint egyetlen ujjmozdulattal vezérelheti a túlfeszültségeket – vagyis fokozatosan, biztonságosan növelhető a teljesítmény a nagyobb sebességekhez és a simább játékhoz. A Matrix R9 280X kártyák esetében a TweakIt az eddiginél szélesebb feszültségmodulációs tartományt biztosít, és mindkét 100 mm-es ventilátor azonnal bekapcsolhatóvá válik – vagyis egyetlen gombbal biztosítható a maximális légáramlás és az azonnali hűtés.

 

A Matrix R9 280X kártyáknak egy „biztonságos módja” is van a túlhajtáshoz, amellyel gyorsan vissza lehet térni az alapértelmezett beállításokhoz – így a stabilitás bármikor azonnal visszaállítható. A megvilágított Matrix embléma segít a kártya állapotát egyetlen pillantással felmérni: a fényjelzés ugyanis az aktuális terheléstől függően változtatja a színét.

 

Páratlan stabilitás DIGI+ Super Alloy Power alkatrészekkel

 

A Matrix R9 280X grafikus kártyák az ASUS exkluzív DIGI+ VRM with Super Alloy Power technológiájával épültek. A Super Alloy Power szilárdtest-kondenzátorai, fémötvözet magos tekercsei és megerősített MOSFET-jei sokkal nagyobb terheléseknek és hőnek is ellenállnak a speciálisan kialakított anyagoknak köszönhetően – megnövelve a megbízhatóságot és a kártya élettartamát.A DIGI+ VRM 20 fázisos tápellátást és digitális feszültségszabályozást biztosít bőséges tartalékkal a kísérleti teljesítményhangoláshoz – a többi grafikus kártya által elérhetetlen szinteken.

 

A DIGI+ VRM with Super Alloy Power technológia csökkenti a tápellátás zaját, így a zúgást is, valamint megnöveli a grafikus kártya élettartamát: a referenciakártyákhoz képest a tápellátás zaja akár 30 százalékkal is kevesebb, és a kártya várható élettartama akár két és félszer nagyobb is lehet.

Egyszerű túlhajtás loadline-kalibrációval és VRM-frekvenciahangolással

 

A mellékelt ASUS ROG GPU Tweak segédprogrammal a Matrix R9 280X felhasználói intuitív módon szabályozhatják a GPU és a videomemória órajelsebességeit és feszültségeit, a hűtőventilátorok sebességét és a fogyasztási küszöbértékeket – vagyis a kényelmesen és magabiztosan hajthatják túl kártyáikat. A GPU Tweak exkluzív, részletes GPU loadline-kalibrációt és VRM-frekvenciahangolást is tartalmazó ROG-os kiadásával elképesztően finoman szabályozhatók a különféle paraméterek a maximális túlhajtáshoz  és akár a világrekordok megdöntéséhez.

 

A kártyához a GPU Tweak Streaming nevű eszköz is jár. Ezzel a felhasználók valós időben oszthatják meg a képernyő tartalmát az interneten – így mások is nézhetik, mit és hogy játszanak éppen. Még arra is van lehetőség, hogy a lejátszóablakhoz címet, görgetett szöveget, képet és webkamerás képet rendeljenek.

 

Ár és elérhetőség

 

A ROG Matrix R9 280X Platinum és Matrix R9 280X október 11-től lesznek kaphatók az egész világon. A hazai ajánlott bruttó végfelhasználói árak a következőképpen alakulnak:

 

- ROG Matrix 280X Platinum: 107 990 Ft

- ROG Matrix 280X: 104 690 Ft