Intelligens kártyarendszert fejlesztett a Sárkány Informatika

forrás: Prím Online, 2013. július 15. 10:51

A Sárkány Informatikai Zrt. 4 évvel ezelőtt a Velencei tó Kistérség mellett tette le a voksát. Egy GOP-os pályázat keretében összegyűjtötte addigi közösségi kártyás rendszer tapasztalatait és egy RFID keretrendszert fejlesztett kártyára és mobiltelefonra.

Az NFC európai szabvány mind az intelligens kártyára, mind pedig a mobiltelefonra éppen csak körvonalazódott, amikor a cég fejlesztői egy úttörőnek számító innovációval, bővíthető és nyitott keretrendszer kifejlesztésére pályáztak.

 

A rendszer elkészült több próbának, tesztnek is alávetették: 2011-ben a Zöldkatlan Fesztivál, 2012-ben a Velencei tó Úszás és még tavaly elkezdődött Pázmánd Község Önkormányzatával az egyeztetés, hogy helyi közösségi funkciókat is kialakíthassanak.

 

A Velencei tavi Zöld Kártya, a Pázmánd Kártya rendszerek után több település is jelezte érdeklődését, mivel a mobiltelefonnal kombinált intelligens kártyarendszerek számos közösség életét segítik.

 

A készpénzkímélő funkciók, a helyi szolgáltatások-beszerzések preferálása vagy akár a fizetési elszámolás és adminisztráció csökkentése pénzt is megtakarít. Pázmándon kb. 10-12 millió forintot is spórolhat az önkormányzat évente, a postázási és adminisztrációs költségeken, amiből támogathatják a helyi termelők számának növekedését vagy a szociálisan rászorulókat. Pázmánd egy 2000 fős település, arányaiban, kistérségi szinten, az elnyert pályázati támogatás többszörösét is meg lehet takarítani.

 

A fejlesztés egyeztetését és tesztelését jelentősen lassították a jegyző és önkormányzatváltások illetve számos gazdasági szabályozó megváltozása az elmúlt 4 évben. Mindezeket nem láthatták előre, és ezért többször is hosszabbítást kértek a pályázat zárását illetően.

A GOP - 131-09/A-2010-0101 - Okos Régió - Velencei tó Kistérség keretrendszer pályázat tehát lezárult ez év  júliusában. Következik a rendszer alkalmazásainak feltöltése és a rendszer következményeként kialakuló hatékonyabb ügyintézés előnyeinek élvezete. A fejlesztés hírére és következményeként megalakult egy innovációs klaszter, amely további hasonló rendszerek fejlesztésével és kialakításával immár az egész Kárpát-Medencét megcélozta.