A súlytalanság élményében részesült a magyar űrutazó jelölt

Czipperer Dia, 2013. október 28. 17:15

Kipróbálta az Axe Apollo Space Academy magyar nyertese, milyen is a súlytalanság állapota. Juhos Norbertnek ezt még csak egy speciális szerkezet segítségével valósíthatta meg, de Farkas Bertalan szerint minden esély megvan rá, hogy ő legyen a következő magyar űrutazó.

Farkas Bertalan bízik Juhos Norbertben, a 26 éves BME hallgatóban, aki megnyerte az Axe Apollo Space Academy versenyt, és most egy szerkezet segítségével már a súlytalanság állapotát is megtapasztalhatta.

 

 

Juhos Norbert

 

Norbert december 1-jén utazik a globális űrtáborban, addig folyamatos felkészítéseken vesz részt, hiszen ott derül majd ki, mehet-e a világűrbe vagy sem.

 

A magyar jelöltnek már a súlytalanságot is sikerült megtapasztalnia egy 200-210 km/h szélsebesség előállítására alkalmas gép segítségével. Ez a gép a Csepel Művek területén található, és olyan sebességre képes, mint az ejtőernyős ugrásnál a zuhanó repülés maximális sebessége.

 

A fiúnak négy percig kellett bírnia a strapát, eddig tartott a szabadesés. Mindez nem hogy elvette volna a kedvét, éppen ellenkezőleg. Ahogy mondta, alig várja már 103 km magasan, a XCOR cég Lynx rakéta-meghajtású repülőgépének fedélzetén is átélhesse.

 

 

Juhos Norbert bár még csak 26 éves, nem semmi kihívásra vállalkozott. Orlandóban ugyanis 62 ország 110 versenyzőjével kell megmérkőznie, és mindössze csak 23 jelölt jut a legjobbak közé.

 

Farkas Bertalan úgy gondolja, hogy Norbi elhivatottsága valóban figyelemre méltó, reméli, hogy mindennek meglesz a gyümölcse; mégpedig egy életre szóló űrutazás formájában.