Majd nyolcmilliárdból teszik költséghatékonyabbá az állami informatikai rendszert

MTI Sajtóadatbank, 2013. november 7. 11:03

Fejlesztik és korszerűsítik az állami informatikai rendszert, amely nyomán javul majd a központi közigazgatási munkafolyamatok hatékonysága, gyorsul az ügyfélkiszolgálás, és hosszú távon a működési költségek is csökkennek.

Várhatóan a jövő év végéig költséghatékonyabbá teszik az állami informatikai rendszert, egyebek mellett korszerűsítik a központosított kormányzati informatikai infrastruktúrát, valamint fejlesztik a közigazgatási eljárásokat támogató rendszereket - erről a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) projektigazgatója beszélt.


Dömötör Csaba a sajtótájékoztatón elmondta, a Központosított kormányzati informatikai rendszer kiterjesztése nevű projekt mintegy 7,7 milliárd forintos uniós támogatásból valósul meg az Elektronikus Közigazgatási Operatív Program keretében. A projekt keretében a többi között fejlesztik az alkalmazásokat, modernizálják a kormányablakok és az okmányirodák hardver- és szoftver-infrastruktúráját, lecserélnek okmányok készítésére alkalmas biztonsági nyomtatókat, valamint 5400 asztali számítógépet is üzembe helyeznek - közölte. A fejlesztések nyomán jelentősen javul a központi közigazgatás munkafolyamatainak hatékonysága, gyorsul az ügyfélkiszolgálás, valamint csökkennek a működési költségek.
 

A 2014. november 20-án záruló projektért a NISZ vezette konzorcium felel, amelynek további tagjai az IdomSoft Zrt., a Kopint-Datorg Kft., a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség.