Magyar startupokat oktat a Microsoft

forrás: Prím Online, 2013. november 14. 11:56

Az Imagine Cup a világ egyik legnagyobb versenye diákcsapatok és startupok számára, melynek összdíjazása idén 300 ezer dollár volt. A megmérettetésen évek óta rendszeresen indulnak magyar csapatok. A jövő évi versenyre a Microsoft Magyarország a Demola Budapesttel és a European Entrepreneurship Foundationnel (EEF) közösen, személyre szabott képzéssel és oktatással készíti fel a legígéretesebb, legrátermettebb csapatokat.

Az Imagine Cup egy igen összetett, technológiai témájú verseny, amely végigköveti egy projekt teljes életét az ötlet megszületésétől a részletek kidolgozásán át a megvalósításig. Ez olyan szintű képzettséget és felkészültséget igényel az indulóktól, amelynek  nagyon kevesen képesek tökéletesen megfelelni. Ezért indítja útjára a Microsoft Magyarország partnereivel – a Demola Budapesttel és az EEF-fel – közösen akcelerátor programját, az Imagine Cup Academy Programot, amely a nemzetközi piacra való betörést fontolgató startupok támogatását célozza.

 

A Microsoft 10 évvel ezelőtt hozta létre az Imagine Cup-ot azzal a meggyőződéssel, hogy a fiatal generáció képes arra, hogy megváltoztassa a világot. Az elmúlt évtizedben 190 országból mintegy 1,65 millió tanuló vett részt a Microsoft világversenyén, ötletet merítve egyebek mellett az Egyesült Nemzetek millenniumi fejlesztési céljaiból vagy saját országuk problémáiból. A csapatoknak jövőre is a Játék, az Innováció vagy a Segít a technológia kategóriában kell alkalmazásokat készíteniük Windows, Windows Phone vagy Windows Azure platformra.

 

A közel fél éven át, 2014 márciusáig tartó Imagine Cup Academy Programnak kettős célja van: egyrészt felvértezi az indulókat a piacon való boldoguláshoz és a versenyben való sikerhez nélkülözhetetlen technikai tudással, másrészt pedig felkészíti őket egy startup létrehozásának egyéb vonatkozásaira is, amilyen például az üzleti tervek írása vagy az előadói képességek fejlesztése. Annak érdekében, hogy a csapatok igazán értékes egyéni tapasztalatokkal is gazdagodhassanak, mindnyájukat a Microsoft Magyarország menedzsmentjének valamelyik tagja fogja mentorálni. A három kategória legjobbjai részt vehetnek a közép-európai döntőn, ahonnan a hat legjobb csapat jut ki az Imagine Cup nemzetközi döntőjébe, amelyet 2014 nyarán a Microsoft redmondi főhadiszállásán rendeznek majd.

 

Grósz Judit, a Microsoft Magyarország új technológiák meghonosításáért felelős vezetője elmondta: „A jó ötlet nagyon fontos egy startup sikeréhez, ám ez önmagában még nagyon kevés. Ahhoz, hogy egy induló technológiai cég sikeres legyen, rengeteg egyéb tapasztalatot és tudást kell megszereznie a közgazdaságtantól az interfész-tervezésig. Az Imagine Cup Academy Program célja az, hogy egy jól struktúrált formában, az iparágban már hírnevet szerzett, sikeres vezetők mentorálása mellett adja át ezeket a tudnivalókat a jövő sikeres fiatal vállalkozóinak.”

 

Záboji B. Peter szervezte az első akcelerátor programot Európában, 2006-ban. Az EEF alapítója elmondta: „Az ötlet csak csapásirány. Nincs vállalkozás, amelyik eredeti elgondolását sikeresen valósította volna meg. Mi vezet a sikerhez? A fogyasztói igény és a piac alapos ismerete,annak sejtése, hogy mivel kavarjuk fel a jelenlegi játékosok rendjét. A legfontosabb előfeltétel pedig az elkötelezett csapatmunka. Az EEF segít ezeket a kérdéseket tisztázni. Sikeres budapesti vállalkozókat mutatunk be, akik hibáiból és sikereiből tanulunk. Ezen felül profi coaching és mentoring támogatást nyújtunk!”

 

Bacsa László, a Demola-Budapest vezetője hozzátette: „Ahogy a Demola projektek megvalósításánál, itt is fontos, hogy csapat nélkül nem megy. Olyan csapat kell, melyben különböző szakterületekről érkező tehetséges fiatalok dolgoznak együtt a közös cél érdekében. A közös cél természetesen az ötlet megvalósítása, de egy jó ötlet sem tud önmagában érvényesülni, sem a versenyen, különösen nem a való életben, ha nincs mögötte a megfelelő tudással, lelkesedéssel és együttműködési képességgel rendelkező egyének közössége. Mindenki hozzáad valamit, lehet, hogy csak egy kicsit, de éppen az kell a végső siker eléréséhez.”



Az Imagine Cup-hoz számos hazai siker köthető:


·    Az idei versenyen induló SongArcot az amerikai tech média képviselői a platform egyik legígéretesebb játékának nevezték.
·    A Turtle Games csapata Rum Run nevű játékával 2012-ben az okostelefon alkalmazás kategóriában harmadik helyezést ért el.
·    A Cocktail Flow nevű alkalmazással mára világhírre szert tevő Distinction fejlesztőcsapat pályafutása első nagy sikerét 2008-ben aratta az Imagine Cup „Segít a technológia” kategória harmadik helyének megszerzésével a Green Watering nevű projekttel.

 

A Microsoft a csapatok nevezését november 14-24. között várja. Jelentkezés és az Imagine Cup Academy Programról további információ itt található.