Egerek és klaviatúrák dobálásával tiltakoztak ukrán informatikusok állásuk elvesztése miatt

MTI Sajtóadatbank, 2013. november 19. 08:03

Több száz informatikus tiltakozott hétfőn a dél-ukrajnai Mikolajiv városában munkahelye elvesztése miatt: számítógépes egereket és klaviatúrákat dobáltak szét a helyi önkormányzat épülete előtti téren.

A múlt héten a város három legnagyobb számítástechnikai cégénél hajtottak végre házkutatást rendőrök. Több mint 400 számítógépet és céges papírokat foglaltak le. A vállalatok vezetőit a szerzői jogok megsértésével és programok illegális használatával gyanúsítják.
 

A tüntetők követelték a lefoglalt irodai eszközök, továbbá a cég alkalmazottainak üzleti tevékenységéről szóló információkat tartalmazó dokumentumok visszaszolgáltatását. A demonstráció szervezői elmondták, hogy a cégvezetők elleni hatósági fellépés miatt mintegy félezer képzett programozó vesztette el állását.
 

Egy tavaly ősszel végzett felmérés szerint 2012-ben Ukrajnában az informatikai szektorban emelkedtek legdinamikusabban a munkabérek. Egy IT-vezérigazgató havi keresete átlagosan elérte a 11 ezer dollárt, azaz mintegy 2,4 millió forintot. A magasan képzett informatikai fejlesztők bére 89 százalékkal emelkedett az előző évihez képest, elérve a havi 1200 dollárt, ami csaknem 265 ezer forintnak felel meg. Az informatikusok iránt továbbra is van kereslet a munkaerőpiacon. A dinamikusan fejlődő IT-ágazatban tavaly mintegy 3 ezer betöltetlen állásba kerestek szakembereket Ukrajnában.
 

Szeptemberi adatok szerint az átlagkereset Ukrajnában 3227 hrivnya, azaz körülbelül 97 ezer forint.