Nő a kereslet a szélesformátumú nyomatok iránt

forrás: Prím Online, 2013. november 19. 14:21

A Xerox bevezette a már Magyarországon is elérhető IJP2000-et, amely jelenleg egyike a leggyorsabban dolgozó berendezéseknek a nyomdai szektorban. Ezt az az igény hívta életre, hogy folyamatosan nő a szélesformátumú nyomatok iránti kereslet világszinten, és ez a magyar piacon is jellemző tendencia. Ezt a Info Trends tanulmánya is igazolja.

 

A magyar piacon is jellemző a szélesformátumú nyomatok iránti növekvő igény. Az Info Trends előrejelzése is megerősíti ezt a keresletbővülést. 2016-ban csak Észak-Amerikában közel 8 százalékkal nő ennek a szegmensnek a piaca. Ezeket pedig egyre gyorsabban kell kiszolgálni, amihez extra sebességgel működő nyomagépek kellenek majd. A Xerox ennek jegyében vezette be a már Magyarországon is elérhető IJP2000-et, amely jelenleg egyike a leggyorsabban dolgozó berendezéseknek a nyomdai szektorban.

 

 

 

A digitális nyomdagépek esetén jellemző nyomtatási sebességhez viszonyítva az IJP2000 negyvenszer gyorsabban végzi a nyomtatási feladatait. A gépről 420 m2/óra sebességgel gördülnek le a kész anyagok 1600X1600 dpi felbontással akár a 1067mm szélességű nyomatok esetében is. Öt másodpercenként színes posztereket, egy perc alatt kilenc méteres bannert képes készíteni. A berendezés kevés mozgó alkatrészből áll, és öt fixen rögzített nyomtatófejjel rendelkezik. Ennek köszönhetően a gyártás gyors, a karbantartás pedig rövidebb ideig tart. 

 

Az IJP 2000 élénk színű és részletgazdag nyomatairól a rendkívül apró cseppméret, és a vízbázisú tinta gondoskodik. Ennek használatával az ezer színben pompázó kiállítási bannerektől kezdve az életnagyságú fotókon át a promóciós megállító táblákig bármilyen nyomat elkészíthető.

 

A hordozók terén sem kell a felhasználóknak kompromisszumot kötniük. A Xerox berendezése a legváltozatosabb felületekre is kiváló minőségű nyomatokat helyez el, így többek közt bevonatos, öntapadó, szatén, film nyersanyagra is, 64g/m2-190g/m2 tartományban. A papírkiszolgálásról a kézitálca és két darab, akár 4 médiát fogadó nagytálca gondoskodik, akár 2 inch (50mm) vagy 3 inch (76mm) hengerről van szó.

 

 

 

A gép professzionális használatát a szélesformátumú munkafolyamat támogató szoftver, a Caldera GrandRIP+ segíti elő, amely maximális sebességgel hozza működésbe a berendezést, hogy a nyomatok minél gyorsabban készülhessenek el.  Ez a könnyen használható szoftveres megoldás alkalmas arra is, hogy egységesítse a különböző felületekre kerülő nyomatok képét, színvilágát. Opcionálisan perszonalizációs alkalmazással is bővíthető a berendezés. Az IJP 2000-hez hozzáadható a FreeFlow VI Design Express szoftver, amelynek révén jelentősen egyszerűsíthetőek a különféle táblák, templatek, használati útmutatók tervezési és kivitelezési munkái.