Számos szakmában már elvárás a videójátékozás

forrás: Prím Online, 2013. november 20. 09:24

Sebész, sofőr, katona: nem is gondolnánk, hogy ezeknél a foglalkozásoknál elvárás a videójátékok használata. Kutatások bizonyítják ugyanis a videojátékok szem-kéz koordinációra gyakorolt pozitív hatását, és világszerte is egyre jobban elismerik a videojátékok fejlesztő képességét. 

Daphne Bavelier, a Rochester Egyetem agyi és kognitív tudományok professzora, a videojátékozást az autóvezetéshez hasonlítja. „Ha belegondolunk, vezetéskor is folyamatosan alkalmazkodnunk kell a változó környezethez, csakúgy, mint számos játékban, ahol keresztül kell navigálnunk magunkat egy olyan pályán, ami tele van akadályokkal, csakúgy, mint az utakon”.
  

Az Amerikai Tudósok Szövetsége (Federation of American Scientists) is vizsgálta, hogy a hadseregben milyen teljesítményjavulás érhető el, ha a katonák rendszeresen videojátékoznak. Megállapították, hogy ez a tevékenység fejleszti a stratégiai gondolkodást, a csapatmunkát, a gyors helyzetfelismerést és a problémamegoldást. Fontos tehát, hogy a hadsereg felkészítésében szerepeljenek különböző szimulációs videojátékok.

 


 

MátyusTamás, a Videojátékokról Felelősen Platform elnöke elmondta: „Napjainkban egyre több országban vezetik be a „videojátékozást” kórházakban, főleg a sebészeti osztályon. Vannak kórházak, pl. a New York-i Beth Israel kórház, ahol külön szobát hoztak létre az orvosoknak, ahol egyes játékokkal bemelegíthetnek”, és gyakorolhatják a műtétek végrehajtását.” A videojátékok  ugyanis fejlesztik azokat a szem-kéz koordinációs képességeket, melyek nélkülözhetetlenek egy sebészeti beavatkozás, például egy laparoszkópiás műtétsikeres végrehajtásához.
 


A Videojátékokról Felelősen Platform célja minél több megalapozott, elfogulatlan szakmai információt biztosítani arról, hogy melyek azok a videojátékok, amelyek fejlesztik a játékosok kreativitását, számítógépeskészségeiket, közösségi kapcsolataikat, és melyek azok, amelyek nem ajánlottak még bizonyos korosztályok számára. A platform gyermekpszichológus szakértője dr. Kunsay Gyula.