Önkéntességért Díjat nyert a Telekom Mobilsulija

forrás: Prím Online, 2013. november 25. 08:23

Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) minden évben díjazza az önkéntességet azzal a céllal, hogy vonzóvá tegye a tevékenységet, és hogy az önkéntes segítség társadalmi megítélését kedvezőbb irányba mozdítsa. Idén az év vállalati önkéntes programjának díját a Magyar Telekom dolgozói által létrehozott Mobilsuli oktatói program érdemelte ki.

Idén ötödik alkalommal került sor az önkéntességért díjak átadására. Az elmúlt évek során a kisebb helyi közösségek önkéntes kezdeményezéseitől a civil szervezeteken át az önkormányzati fenntartású intézményekig egyre többen ismerték fel, hogy mennyire fontosak az önkéntesek által végzett tevékenységek céljaik eléréséhez.  Eközben hazánkban is évről-évre nő a szűkebb illetve tágabb környezetben segítő, önkéntes programokhoz csatlakozó vállalatok és magánszemélyek száma. Az alapítvány az idei pályázati lehetőséget öt kategóriában írta ki, melyek közül „Az év vállalati önkéntes programja” díjkategóriában a Telekom nyerte el a dolgozók önkéntes munkájának támogatásával működő Mobilsuli oktató programmal.


A Mobilsuli 2010.  júliusában civil kezdeményezésre kezdte meg működését. A Telekom  ügyfélkapcsolati területén dolgozó munkatársai felismerték, hogy a mobil és internethasználó gyermekek nincsenek felkészítve a mobilkommunikációra, nem ismerik az alapvető mobilhasználat etikai és kommunikációs alapelveit, miközben a mobiltelefónia és az internetezés a mindennapi életük részévé vált. Az ismerethiány sok esetben visszafordíthatatlan károkat okoz: a szabad publikálás, a korlátlan tartalom-hozzáférés veszélyeket hordoz a fejlődésükre, szocializációjukra nézve és akár visszaélések, rosszindulatú támadások célpontjaivá is válhatnak. A feladat adta magát: meg kell tanítani a gyerekeknek a helyes, etikus és biztonságos mobilhasználatot, azt, hogy hogyan tudnak tudatosan élni az internet nyújtotta lehetőségekkel.


A Telekom munkatársaiból verbuválódott egyesület Magyarország első olyan civil szervezete, amely az általános iskolába járó gyerekek mobiltelefonálási és internetezési szokásait vizsgálja és az eredményekre alakított tematikus oktatást nyújt hazai általános iskoláknak. Az iskolák az egyesület honlapján jelentkezhetnek a programban való részvételre és a Mobilsuli sikerét igazolja, hogy az elmúlt három évben 200 iskola 450 osztályának 14 ezer tanulója volt résztvevője az interaktív előadásnak.  Jelenleg 233 önkéntes vesz részt a programban, a vállalat legkülönbözőbb szakmai területeiről jelentkező munkatársak, vezetők.


A díjat Máthé Balázs, a Telekom vezérigazgató-helyettese, a Mobilsuli program védnöke és önkéntes oktatója vette át dr. Radácsi László CSR tanácsadótól, a SmartLab Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatójától:  „Örülünk a díjnak, de legfőképp nagyon büszkék vagyunk azokra a munkatársainkra, akik a programot – alapfeladatukon, munkakörükön túl látva – évekkel ezelőtt elindították. Az oktatás szükségességét sok sajnálatos példa, sikerét pedig a programra bejelentkezetett több száz általános iskola igazolja.” – mondta Máthé Balázs.


A program tananyaga januártól az internetről szóló oktatási anyaggal is bővül, így elmondhatjuk, hogy egy olyan speciális oktatást adunk szakértőként az országban, ami kézzelfogható és mérhető segítség a most felnövő generációnak – mondta el Tóth Zoltán, a Mobilsuli program vezetője.