A Microsoft az informatikai szektorra készíti fel a nőket

forrás: Prím Online, 2013. november 29. 09:40

A Microsoft Magyarország DigiGirlz néven rendezvénysorozatot indított, melyen középiskolás és egyetemista diáklányok gyűltek össze azért, hogy megismerjék azokat a lehetőségeket és karrier utakat, amelyeket a technológiai szektor rejthet a számukra, egyúttal pedig betekintést kapjanak a legfejlettebb technológiák világába. A hazai rendezvény egyike annak a 18 DigiGirlz programnak, amelyeket a Microsoft közreműködésével rendeznek meg Közép-Kelet Európa különböző országaiban azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az IT-szektornak több női munkaerőre van szüksége.

Az IT-szektor mind nemzetközi szinten, mind hazánkban nagyon kevés nőt foglalkoztat arányaiban. Míg 1000 felsőfokú végzettségű férfiből 95 szerezte diplomáját informatikai területen, addig  1000 nőből csupán alig több mint negyedannyi, 29[1]. A becslések szerint, ha annyi nő vállalna a digitális szektorban munkát, mint amennyi férfi, akkor Európa GDP-je 9 milliárd euróval növekedne[2].

"Mind a mai napig élnek azok a nemi előítéletek, amelyek sajnos sok tehetséges fiatal nőt tartanak vissza attól, hogy felfedezzék a technológiai szektor számukra is sok izgalmat rejtő karrierútjait," mondta el Berzsenyi Márta, a Microsoft Magyarország HR-menedzsere. "A DigiGirlz kezdeményezés azért született meg, hogy felhívja a tanulók figyelmét a technológia világában rájuk váró lehetőségekre. Mi az esélyt és az eszközt adjuk, melyek révén mindenki megvalósíthatja saját elképzeléseit.”

A Microsoft Magyarországnál tartott DigiGirlz eseménysorozat a Nők a Tudományban Egyesülettel közreműködésben jött létre. Mind az egyetemisták, mind a középiskolások 3-3 napon keresztül nyerhettek betekintést a világ egyik legnagyobb számítástechnikai eszközszállító és szolgáltató vállalatának a működésébe, a rájuk váró karrierlehetőségekre, illetve a számukra is érdekes technológiai megoldásokba. Emellett pedig természetesen szabadon beszélgethettek a cégnél különböző pozíciókban dolgozó hölgyekkel, akik megosztották velük a karrierjükkel kapcsolatos személyes tapasztalataikat.

A DigiGirlz egyik fontos eleme a Mentoring program, melyben pályázat útján vehetnek részt azok a fiatalok, akik az eseménysorozaton megjelentek. A Microsoft munkatársai önkéntesen vállalnak mentor szerepet, támogatást nyújtva a mentoráltak részére.

A DigiGirlz, amely a Microsoft YouthSpark programjának része, a fiatal lányokat készíti fel a gazdasági környezet kihívásaira. „A DigiGirlz segítségével egy ígéretes utazás indult el, ami a fiatal lányokat segíti a pályaválasztással kapcsolatos döntésükben. Ennek fontos része az önismeret, a pályamodellek és példák bemutatása, valamint a lehetőség, hogy kipróbálják magukat. Elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy segítsük a fiatalokat a munkakeresés folyamatában, a legtehetségesebbek látókörét pedig kiszélesítsük annak érdekében, hogy a bennük rejlő potenciált az ország versenyképességét is javítva teljes mértékben kiaknázhassák." – tette hozzá Berzsenyi Márta.