Több mint 600 millió internetező van már Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2013. december 1. 08:03

Már a 600 milliót is meghaladja az internetezők száma Kínában, ahol a teljes lakosság csaknem fele kapcsolódik már a világhálóra.

Az állami internet információs hivatal frissen nyilvánosságra hozott adatai szerint a kínai netezők száma szeptember végén 604 millió főt tett ki. Ez a teljes lakosság 45, a 14 éven felüli lakosságnak pedig 55 százaléka.

A kelet-ázsiai ország összes városa rendelkezik internetkapcsolattal, a vidéki településeknek 99 százaléka részese a virtuális világfalunak - derül ki a részletes statisztikákból. Jellemző sajátosság, hogy a netezők túlnyomó többsége, mintegy 77 százalék, nem számítógépét, hanem elsősorban mobilját használja a böngészésre. Ennek hátterében a megfizethető árú okostelefonok térnyerése és a netezést mindenhol lehetővé tevő 3G-s mobilkommunikációs rendszer kiépítettsége áll. A kínai lakosok mindenekelőtt vásárlásra, információgyűjtésre és csevegésre használják a netet.

Az internet használatának terjedése az elmúlt években robbanásszerű növekedést mutatott. Kínában öt évvel ezelőtt még csupán a jelenlegi fele, 300 millió fő netezett, számuk az 500 milliós határt 2011-ben lépte át. A dinamikus növekedés a szakemberek szerint a következő években is biztosan fennmarad: a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég becslései szerint például 2015-re a világhálóra több mint 700 millió kínai lakos kapcsolódik.