Blokkolják Guardiant Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2014. január 9. 08:03

Szerda óta nem lehet elérni a Guardian című brit napilap honlapját a nagy kínai tűzfalon belülről, a blokkolás okát az újság maga sem érti.

A guardian.co.uk internetcím böngészőbe írása után szerda óta hibaüzenet fogadja a kínai internetezőket, akik számára így újabb külföldi lap elérése vált lehetetlenné. A cenzorok szigorának oka nem ismert, a brit lap illetékeseinek szerdai nyilatkozata szerint az újság az elmúlt napokban semmilyen Kínával kapcsolatos tabutémát nem dolgozott fel, vagyis nem szolgáltatott okot a virtuális térben való büntetésre. Hétfőn ugyan írt a kisebbségek miatt érzékenynek számító nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területről, ám erre korábban számos alkalommal akadt már példa.
 

A témával kapcsolatos kérdésre Hua Csun-jing, a pekingi külügyminisztérium szóvivője azt mondta, nem volt tudomása az ügyről. A szóvivő az érdeklődőket az illetékes minisztériumhoz irányította. A Guardian honlapjának blokkolását megelőző napon, kedden a Reuters hírügynökség és a Wall Street Journal napilap kínai nyelvű oldalainak újbóli elérhetősége keltett meglepetést. A két honlap elérését november közepe óta lehetetlenítették el a cenzorok, miután azok az amerikai JPMorgan Chase & Co. megkérdőjelezhető gyakorlatáról közöltek írást, azt állítván, hogy az óriásbank vezető kínai politikusok gyermekeit alkalmazta, illetve az ő érdekeltségeikkel kötött üzletet.
 

Továbbra is elérhetetlen a The New York Times és a Bloomberg hírügynökség oldala, miután azok a legfelsőbb vezetés tagjainak vagyoni helyzetéről jelentettek.