Csökkent tavaly a mikroblogolók száma Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2014. január 19. 08:01

Egy év alatt csaknem egytizedével esett vissza a mikroblogolók száma Kínában, aminek hátterében elemzések szerint a használatra vonatkozó szabályok szigorodása és az internetes megszólalásra lehetőséget adó platformok számának bővülése, a közöttük folyó verseny erősödése állhat.

A kínai internetinformációs központ (CNNIC) frissen közzétett statisztikái szerint tavaly év végén 280,8 milliós volt a mikroblogokat író közösség az országban, miközben nagysága 2012 decemberében még 308,6 millió főnyi volt. A kilenc százalékos mínusz a legelső visszaesés a szociális platformok 2009-es indulása óta, s tekintve e fórumok korábbi óriási népszerűségét, némiképp meglepő adat.
 

A mikroblogokat - amelyek továbbra is a társadalmi véleménynyilvánítás első számú terepének számítanak - az elemzés szerint két fő okból hagyják hátra mind nagyobb számban a kínaiak. Egyik ezek közül, hogy az internetes pletykák letörésére és a világhálón keringő információáramlat szabályozására a kínai kormány tavaly tisztogató kampányt kezdeményezett. Ennek részeként megszigorodtak a mikroblogolókra vonatkozó szabályozások, vagyis a hamis állítást közlőket ősz óta akár bíróság elé is állíthatják. A hatóságok 2013 végéig több ezer honlapot zártak be, tucatnyi korábban hangos "véleményvezért" hallgattattak el, számos befolyásos személyiség blogjait, mikroblogjait függesztették fel.
 

A CNNIC tanulmánya ugyanakkor nem a kampányt, hanem az erősödő versenyt tartja az első számú oknak, amely miatt a blogolás visszaszorult. Az országban mind nagyobb népszerűségnek örvendenek az azonnali információközlést lehetővé tevő csevegőprogramok. Ezek felhasználóinak száma 532 milliót tett ki tavaly év végén, csaknem 65 millióval többet, mint egy évvel korábban - írja a jelentés.
 

A központ adatai szerint a kínai internetezők tábora is tovább növekedett. Számuk a 618 milliót is meghaladta december végével bezáróan, fél év alatt csaknem 5 százalékot bővülve.

fotó:    theguardian.com