Online hormonhatározó adatbázist nyitott a Házipatika

forrás: Prím Online, 2014. január 23. 13:55

A Házipatika.com létrehozottt egy online adatbázist, amely minden tudnivalót tartalmaz a hormonokról. A Hormonhatározó névre keresztelt tudástár egy igazi kisokos.

Elhízás, levertség, fáradékonyság – csak néhány a modern kor betegségei közül, melyek kialakulásáért leggyakrabban stresszes munkahelyünket okoljuk, és melyekkel mára megtanultunk együtt élni. Ennek azonban nem feltétlenül kellene így lennie. A felsoroltak ugyanis sok esetben nem életünk megváltoztathatatlan részei, hanem hormonális zavarok következményei.

 

„A hormonok fontos feladatokat betöltő fehérjék a szervezetünkben, hiányuk, esetleg csökkent, vagy éppen túlzott termelődésük panaszokat, betegségeket okozhat. Sokkal több probléma mögött állnak a hormonális rendszer zavarai, mint gondolnánk, és egyre több embert érintenek akár már fiatal korban is” – mondja Pilling Róbert, a Házipatika.com főszerkesztője.

 

Hormonrendszerünk kihat szervezetünk egészére: gyakorlatilag nincs olyan szerv, melynek működését ne befolyásolná a hormonok alacsony szintje vagy túltengése. Hormonális problémák állhatnak a pattanásos, sápadt vagy pirulékony bőr, a köröm és hajproblémák, a növekedési problémák és a látászavarok mögött is. A szabálytalan menstruáció, a meddőség és a gyakori vetélés is sokszor hormonháztartási zavarra vezethető vissza.

 

 

A Hormonhatározó azért született, hogy legyen egy olyan tudástár, mely a téma minden tudnivalóját egy helyen tartalmazza. Az adatbázis az emberi test összes hormonját egységes szerkezetben, közérthetően mutatja be. Kitér a termelődés módjára éppen úgy, mint a kémiai szerkezetre vagy éppen az adott hormon hatásának részletezésére, és természetesen a hiány vagy a többlet tüneteire is. A határozó szócikkeit Dr. Bércy Judit belgyógyász-endokrinológus, a Budai Endokrinközpont szakorvosa lektorálta.