A cukorral töltött akkumulátoroké a jövő?

Farkas Norman, 2014. január 29. 10:00

A Virginia Tech kutatói környezetbarát, cukor-alapú energiacellákkal rukkoltak elő, melyek hamarosan lemoshatják a piacról a lítium-ion akkumulátorokat.

Napjainkban az üzemidő jelenti az egyik legnagyobb problémát az okostelefonok és egyéb mobil eszközök kapcsán. Ennek oka, hogy a bennük dolgozó processzorok egyre erősebbek, a megjelenítőik pedig egyre nagyobbak, emiatt energiafogyasztásuk nő, ám az akkumulátorok kapacitását csak módjával lehet növelni, hiszen az több helyet igényel, s ennek biztosítása nehezen megoldható – főleg, ha azt szeretnénk, hogy az adott készülék kecses, vonzó formát öltsön.

 

Szerencsére folynak már kutatások az akkumulátor technológiák frontján is, így idővel több életképes megoldás is születhet a fenti problémára. Most is egy ilyen projekt került reflektorfénybe.

 

 

A Virginia Tech kutatói kifejlesztették a „jövő akkumulátorát”, amely metanol-alapú cellák helyett cukor-alapú energiacellákból építkezik. Ezek előnye, hogy környezetbarát kémiai folyamatok révén biztosítják a készülékek energiaellátását, nem tartalmaznak veszélyes anyagokat, s mindemellett rendkívül gyorsan újratölthetők.

 

Amennyiben a kutatás a tervek szerint halad, a jelenleg csak prototípusok formájában létező cellák már három éven belül piacra kerülhetnek.



 

[Forrás: Übergizmo]