Terjednek a táblagépek – nőtt az eladott kütyük száma

Czipperer Dia, 2014. január 31. 13:41

Az ünnepi időszakban jóval több táblagép fogyott, mint az év többi részében, ám összességében is nőtt a szegmens az IDC jelentés szerint: egy év alatt mintegy 28,2%-kal.

Az IDC piackutató cég adatai szerint egyre többen vásárolnak táblagépeket, és az ünnepi időszakban különösen nagy a kereslet irántuk. A 2013 negyedik negyedéves (Q4) adataiból kiderül, hogy ebben az időszakban jelentősen megugrott a táblagépeladások száma, ám az előző év azonos időszakához képest is nőtt a kereslet.

 

Az éves adatokat tekintve világszerte összesen 217,1 millió táblagép találta gazdára, amely másfélszerese a tavalyi 144,2 milliónak. A negyedik negyedévet tekintve pedig 76,9 millió készülék kelt el. Ez a harmadik negyedévhez (Q3) képest 62,4 százalékos, a tavalyi év azonos időszakához képest 28,2%-os növekedést jelent.

 

A gyártók között a sorban az első az Apple a Q4-es időszakot tekintve. A vállalat pénzügyi jelentése szerint több mint 26 millió táblagépet adtak el, ami jelentős növekedést mutat a Q3-as adatokhoz képest (14,1 millió). A tavalyi utolsó negyedévhez képest is javított mutatóin a cupertinói cég, ugyanis akkor az eladott táblagépek száma mindössze 22,9 millióra rúgott.

 

 

A dobogó második fokán a Samsung áll 14,5 millió eladott táblagéppel és 18,8%-os piaci részesedéssel. A top 5-ben foglal még helyet az Amazon, Asus és Lenovo 5,8 millió, 3,9 millió és 3,4 millióval.

 

A többi gyártó összesen 23,3 millió készüléket értékesített a Q4-es időszakban, amely a fentebbi mutatókhoz hasonlóan szintén pozitív irányba mozdult el a tavalyi 19,5 millióról.

 

Forrás: Techspot.com