A jövő autói egymással kommunikálhatnak

Czipperer Dia, 2014. február 4. 15:39

Az Egyesült Államok kormánya olyan technológiát építene a jövőben az autókba, amellyel a járművek egymással képesek lennének kommunikálni, így elkerülhetőek lennének a balesetek.

Az USA kormányA vizsgálja annak lehetőségét, hogyan valósulhatna meg az autók közötti kommunikáció az utakon. A jelenlegi közlekedési miniszter, Anthony Foxx az USA Todaynek elmondta, hogy egy új megoldással szeretnék csökkenteni az autóbalesetek és a sérülések számát.

 

Az autókban egy jeladó berendezés, úgynevezett transzponder lenne elhelyezve, amely olyan információkat küldene az adott járműről, mint a helyzet, sebesség. Ezek egy perc alatt 10-szer frissülnének minden irányban. Ezáltal minden úton lévő autó azonos információkat kapna a másik autókról.

 

A rendszerbe egy automatikus fék is beépíthető, amellyel elkerülhető egy esetleges ütközés. Az amerikai Közlekedési Minisztérium munkatársai szerint akár a balesetek 80%-a is megelőzhető lenne egy ilyen megoldással.

 

Ez a technológia már az autókba lenne építve, ehhez a tulajdonosoknak azonban új kocsit kellene vásárolniuk. Ez nagyjából 100-200 dollárral növeli meg a jármű vételárát. Egyelőre nem lehet arról tudni, hogy régebbi modellekbe utólag beépíthető lesz-e. Az Obama-kormány még ebben a hónapban jelentést ad ki ez ügyben, amely részletezi megállapításaikat.

 

Forrás: Techspot.com