IDC: Fellendült az irodai lézernyomtatók forgalma Magyarországon

MTI Sajtóadatbank, 2014. február 18. 11:20

Az irodai lézernyomtatók forgalma 2013 negyedik negyedévében volumenben és értékben egyaránt kétszámjegyű növekedést ért el Magyarországon, a tintasugaras nyomtatók forgalma viszont csökkent - írja az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat kedden közzétett elemzése.

A tanulmány megállapítja, hogy Magyarországon javult az üzleti hangulat, a vállalatok magas keresletet támasztanak az irodai berendezések piacán, elsősorban a többfunkciós nyomtatók (MFP) iránt. A kereslet súlypontja annak ellenére is a középkategóriás termékek felé kezd eltolódni, hogy a vállalatok változatlanul nagy árérzékenységet tanúsítanak beszerzési döntéseikben és a lehető legtöbbet akarják kihozni beruházási kereteikből.
 

Az irodai lézernyomtató kategória kivételével a fénymásoló és nyomtató piac (hardcopy peripherals - HCP) egésze viszont továbbra is nehézségekkel küszködik. A forgalom a tavalyi negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 8,3 százalékkal 68 ezer 400 készülékre, értékben 21 millió dollárra csökkent. Az elsősorban lakossági igényeket kielégítő tintasugaras nyomtatók piaci forgalma 20 százalékkal zsugorodott a negyedik negyedévben éves összevetésben.
 

Az IDC adatai szerint a magyar HCP piacot darabszám szerinti forgalomban a Hewlett-Packard uralja közel 57 százalékos piaci részesedéssel, a második helyen a Canon állt 19,5 százalékkal, a harmadikon a Samsung 8,5 százalékkal.