Nyomtatott könyvsorozat készülne a Wikipédiából

Czipperer Dia, 2014. február 21. 16:02

Elképzelhetetlennek tűnik, hogyan lehet könyvvé alakítani egy olyan gyűjteményt, melynek csak az angol változata több mint 4 millió cikket tartalmaz. Egy csapat most mégis erre a feladatra vállalkozik egy Indiegogo projekt keretében.

Egy nem mindennapi nyomtatott gyűjtemény összeállítása a cél, ehhez keresnek támogatókat. Egy elszánt csapat, a PediaPress az Indiegogón kampányol azért, hogy a Wikipédia angol változatát kiadhassák könyv formában. A több mint 4 millió cikket 1000 könyvben publikálnák, miután mindegyiket átalakították PDF formátumba. Mindegyik könyv szürkenyomással készülne, – ha több pénz gyűlik össze, színesben adnák ki – és nagyjából egyenként 1200 oldalas lennének, vagyis összesen 1 193 014 oldalból állna a gyűjtemény.

 

 

 

Az elkészült sorozatot egy nyilvános kiállításon a nagyközönség elé tárják majd, hogy megmutassák, mekkora valójában a Wikipédia angol gyűjteménye. Ehhez nem kis terület kell: már kiszámolták, hogy a könyvespolc, melyre szükség lenne, több mint 10 méter hosszú és 2,5 méter magas lenne.

 

 

A tervek szerint a gyűjteményt először a 2014-es Wikimania konferencián mutatnák be augusztusban. A könyvek ebben az évben a Barbican Centre művészeti központban lennének kiállítva, mely a maga nemében a legnagyobb Európában. Amennyiben érdeklődés mutatkozik a gyűjtemény iránt, egy világkörüli túrára indulhatnának a könyvek a Wikimania után.

 

 

Végül, a csapat szeretné egy nyilvános könyvtárnak adományozni a gyűjteményt. Úgy gondolják, a későbbi generációk számára ez egy kosztümös darabja lehet majd a digitális forrradalomnak.