Nikon D4S – a továbbfejlesztett utód

Czipperer Dia, 2014. február 25. 15:02

A Nikon ma bemutatta FX formátumú csúcsmodelljét, a D4S készüléket, amely első ránézésre nem sokban különbözik elődjétől, a D4 modelltől, ám az utód nagy lépést tett, hogy a hivatásos fotósok első számú eszközeként emlegessék.

A Nikon mai sajtóeseményén üdvözölhettük először új csúcsmasináját, a D4S modellt, valamint új képfeldolgozó- és módosító szoftverükről, a Capture NX-D-ről is lehullt a lepel.

 

 

Új távlatok

 

A D4S funkcionalitásának tárháza igen széles, melyek mindegyike a kivételes képek és a hihetetlen sebesség szolgálatában áll. A készülék kibővített ISO-tartománnyal rendelkezik, valamint EXPEED 4 képfeldolgozó rendszerrel rendelkezik, míg a D4-ben csak EXPEDD 3-as volt. Ez a funkció javítja a képalkotás és fokozza az ISO-teljesítményt, amelynek kibővített 100-25 600 tartománya akár 409 600-as egyenértékig is kiterjeszthető. A készülékben egy 16,2 megapixel felbontású CMOS érzékelő található, amely garantálja a fotósnak a kiváló képminőséget.

 

A sajtófotós masina

 

Megörökíteni az igazán jó pillanatokat egyáltalán nem könnyű. A Nikon a profizmus jegyében tervezte meg a D4S fényképezőt, amellyel egy síkfutás legjobb pillanatai, vagy bármilyen gyors, mozgalmas esemény egyaránt megörökíthetők. A készülék ugyanis a korábbi 10 helyett  11 kép/másodperc rögzítésére képes. Ha az ezredmásodpercek is számítanak, a zár mindössze 42 ms-os késedelme helyzeti előnyhöz juttatja, hiszen a pislogásnál is gyorsabban rögzíthető a kép. Az új zár- és tükörmechanika csökkenti a tükör által keltett rezgést. Ezáltal nagy sebességű fényképezéskor stabil képet és minimális elsötétedést eredményez a keresőn.

 

Az akkumulátor élettartama is a rendeltetéshez igazodik. Egy igazán jó csúcsgéppel átlagosan 3000 képet rögzíthetünk egy feltöltéssel, ám a 11 kép/másodpercnek köszönhetően a D4S-sel egy feltöltéssel akár 5960 felvételt készíthetünk, melyet a 2500 mAh-es EL-18a  aksi támogat.

 

Gyorsaságban verhetetlen

 

Nem csak a képkészítési sebesség terén kiemelkedő a masina, hanem a beépített Gigabit 1000TX/RAW Ethernet-port is gondoskodik arról, hogy még gyorsabban oszthassuk meg másokkal is képeinket. Egyelőre mobileszközök terén még csak az iOS rendszerű készülékeket támogatja. 

 

RAW S Size

 

A gyorsabb képtovábbításról a RAW Size S formátum is gondoskodik, amely elsőként a D4S-ben érhető el. Ennek köszönhetően a fotósok 4 megapixeles képeket készíthetnek, melyeket gyorsan továbbíthatnak, például a szerkesztőségbe. A funkció csak egy képet rögzít, vagyis nem készít az adott képből nagyformátumú és ún. „lebutított” változatot, ám ez már önmagában is nagy előrelépés, hiszen nem csak a Nikon háza táján debütál elsőként ez a megoldás, hanem a piacon is.

 

Minden helyzetben Nikon

 

Felhasználói igényeket figyelembe véve készült el a D4S, hiszen a masina célcsoportját a profi fotósok képezik, akik sokszor terepen kénytelenek, olykor zord körülmények között fényképezni. A strapabíró masina magnéziumötvözet vázzal rendelkezik, és a belső részek forrasztásánál teljes tömítést használtak. Ha készülék leesik, nem kell attól félni, hogy szétesik az egész. Esetleg néhol lekophat a burkolat, megkarcolódhat, de továbbra is végzi a dolgát.

 

A gombok tapintása is egészen más, mint a D4 esetében, ugyanis többen panaszkodtak arra, hogy esős, nedves időben könnyen lecsúszik a gombokról a kezük. Ezt is igyekezték kiiktatni, így újratervezték a gombok kialakítását, tapintását, és új középsőujj-támasszal szerelték fel a gépet.

 

Még a gyenge fényviszonyok sem okoznak gondot a készüléknek, a képrészletek így is élesek maradnak. Az AF-mód továbbgazdagodott. Az új fényképezőben már lehetőség van csoportos AF mező mód beállítására. Ha az 51 pontos (vagy 21 illetve 9 pontos) AF rendszer bármely eleme elmozdul, a többi egyszerűen szólva „követi”, melynek köszönhetően még nagy távolságból is precíz élességkövetést tesz lehetővé. Mindez tehát azt jelenti, hogy a Csoportos AF mező sokkal finomabb szabályozást tesz lehetővé az automatikus élességállítási mező területén, és folyamatosan figyel öt különböző AF-területen, amelyek a kompozíció igényeinek megfelelően mozgathatók a mezőn belül.

 

D-videó funkció

 

A masinával Full HD (1920 x 1080) videókat rögzíthetnek a felhasználók FX és DX formátumban is. A D4-hez hasonlóan a D4S is háromféle érzékelői képkivágási formátumot kínál – FX, DX és natív (kb. 2,7x) kivágást –, továbbá teljes felbontású HDMI-kimenetet külső eszközök csatlakoztatásához.

 

A videókat 50p/60p sebességgel is lehet rögzíteni (25p –ig még Full HD felbontást kapunk). A Nikon 3D zajcsökkentése pedig elnyomja a véletlen zajt és az ebből származó vibrálást a nagy érzékenység mellett készített felvételeken. A mikrofonnal felvett hangoknál a szélzajt is lehet csökkenteni, amelyek szintén azt igazolják, hogy kimondottan terepre szánt masináról van szó.

 

 

 

Nikon D4 és D4S

 

Főbb jellemzők (sajtóközlemény):

 

Átdolgozott, 16,2 MP-es, FX formátumú érzékelő: kimagasló képminőséget és kitűnő képkivágási rugalmasságot biztosít.

 

Lenyűgöző fényérzékenység: ISO 100–25 600 tartomány, amely 409 600 egyenértékig kiterjeszthető.

 

11 kép/mp bekapcsolt AF esetén: a D4 képességeit is meghaladó 11 kép/mp képrögzítés FX formátumban AE/AF mellett.

 

EXPEED 4: a fényképezőgép általános teljesítményét új szintre emeli. 

 

A Multi-CAM 3500FX 51 pontos AF rendszer konfigurálható 9 pontos, 21 pontos, illetve 51 pontos fedési beállításhoz, érzékenységének határa pedig -2 Fé (ISO 100, 20 °C). 

 

Fejlettebb AF: javított élességrögzítés, új AF-módbeli korlátozásbeállítások, valamint az új csoportos AF mező mód.

 

Többterületű D-videó: mind FX, mind DX formátumban képes teljes HD (1080p) videót rögzíteni 60p, 50p, 30p, 25p vagy 24p sebességgel. Három érzékelői képkivágási formátumot (FX, DX és kb. 2,7x-es natív kivágást) kínál, valamint teljes értékű HDMI-kimenetet. Videórögzítéskor ISO 200-tól elérhető fényérzékenység-tartomány, valamint vezérelhető a záridő, a rekesz és a hangerőszint is. A Nikon által kínált 3D zajcsökkentés leszorítja a véletlen zajt, és a fényképezőgép kifinomult hangerő-szabályozási beállításokat is kínál.

 

Tartós technika: időjárásálló, teljesen fémből készült váz. 

 

Adatsztráda: Gigabit 1000TX/RAW Ethernet-port és a RAW Size S fájlformátum villámgyorssá teszi a képek továbbítását. Kompatibilis a Nikon WT-5 vezeték nélküli jeladóval.

 

Állítható színmélységű monitor: tükröződésgátlós, 8 centiméteres, kb. 921 000 képpontos LCD-monitor, amely lehetőséget ad a színeltolás és a fényerő tetszőleges módosítására.

 

Gyors és tartós zár: kevlár/szénszál anyagú záregység 42 ms zárkésedelemmel, szabvány szerinti 

 

400 000 kioldásos élettartammal és 1/8000-től 30 mp-ig terjedő záridőtartománnyal, akár 1/250 mp-es vakuszinkronizációval. Új zár- és tükörmechanika biztosít stabil keresőképet és minimális elsötétedést nagy sebességű sorozatfényképezésnél. 

 

Célpont-fehéregyensúly mérése: könnyedén bemérhet kézi, előre beállított fehéregyensúly-adatokat a képen belül kijelölt terület alapján – a bemért terület a kép nagyítása esetén is megmarad, és egymás utáni adatbemérés is lehetséges.

 

Nagy kapacitású EL-18a akkumulátor: rendkívül helytakarékos és könnyű lítium-ionos (10,8V) akkumulátor 2500 mAh kapacitással. 

 

Adattároló: két kártyanyílást tartalmaz – egy a nagy sebességű CF (UDMA 7) kártyákhoz, egy pedig a nagy sebességű, nagy kapacitású XQD-kártyákhoz.