Az egész világon elérhető ingyenes internetet tervez egy amerikai szervezet

MTI Sajtóadatbank, 2014. február 26. 10:06

A világ bármely pontján elérhető és a cenzúra minden formáját nélkülöző ingyenes internet, pontosabban outernet kiépítését tervezi egy New York-i székhelyű non-profit szervezet.

A Media Development Investment Fund (MDIF) nevű szervezet több száz olyan, kocka formájú kisműhold megépítését és üzembe helyezését tervezi, amelyek hálózatot alkotva az égen, bárki számára hozzáférhetővé tennék azokat az internetes adatokat, amelyeket a több száz földi állomásról küldenek fel. A felhasználók a mobiltelefonjuk vagy a számítógépük révén csatlakozhatnak az egyirányú kommunikációt biztosító globális hálózathoz - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.
 

Az internet méretének és jelentőségének folyamatos növekedésével párhuzamosan az emberi jogi szervezetek, illetve az MDIF-hez hasonló, a véleménynyilvánítás szabadságát hirdető kezdeményezések, elkezdték hangoztatni, hogy az internet által szolgáltatott információkhoz való hozzáférés alapvető emberi jog. Ennek megfelelően az internet-hozzáférés korlátozása az emberi jogok megsértését jelenti.
 

Az MDIF szerint a világ lakosságának 40 százaléka még ma sem tud csatlakozni az internethez, és ennek nem csupán az észak-koreaihoz hasonló kormányok az okai, hanem az is, hogy a szolgáltatást nagyon költséges eljuttatni a távoli területekre. Az Outernet nevű projekt révén azonban a Szibériában, az Egyesült Államok nyugati részének néhány pontján, a távoli szigeteken és az afrikai falvakban élők is ugyanazokat a híreket olvashatnák, mint New York, Tokió, Moszkva és Iszlámábád lakói.
 

Egyelőre nem tudni, hogy a szervezetnek pontosan mennyi pénzt sikerült összegyűjtenie a projektre, de annyi biztos, hogy a tervezett hálózat kiépítése nem olcsó dolog. Egy-egy ilyen műhold megépítése és üzembe helyezése 100-300 ezer dollár (22,5-67,4 millió forint) között mozog. Amennyiben a szervezet az előzetes tervekhez tartja magát, akkor az első műholdakat már a következő nyáron üzembe kell helyeznie.

http://phys.org/news/2014-02-outernet-free-internet-entire-world.html