Több százezer Wifi routert törtek fel - ellenőrizze beállításait!

forrás: Prím Online, 2014. március 5. 13:30

Több gyártó wifi routerei is érintettek abban a támadásban, amely során több mint 300 ezer eszközt törtek fel. A hackerek nem csak bejutottak az eszközök adminisztrációs felületére, hanem rosszindulatú módosításokat is elvégeztek - írja a hvg.hu.

A Team Cymru biztonsági cég jelentése szerint több mint 300 ezer routert törtek fel hackerek. Az érintett hálózati eszközök közt megtalálhatók az itthon is népszerű D-Link és TP-Link márkájú routerek, valamint a Micronet, a Tenda és más kisebb márkák is.

A hackerek az adminisztrációs felületre bejutva a DNS-beállításokat módosították, ami a gyakorlatban azzal jár, hogy banki és egyéb jelszavakat ellopó szerverekre és weboldalakra tudják átirányítani böngészés közben a felhasználókat. A jelentés szerint a legtöbb érintett router vietnami, tőlünk nem is olyan messze, Lengyelországban és Ukrajnában is több tízezer feltört eszközt találtak.

 

Érdemes ellenőrizni a router beállításait: a beállítási felület egy IP-címen érhető el, ez a cím, a felhasználónév és a jelszó is a leggyakrabban a router alján található.


A router beállításainak ellenőrzéséhez az alábbi címeket kell beírni a böngészőbe. (Más gyártó esetén érdemes megnézni a használati utasítást.)


– D-Link router: 192.168.0.1 / alapértelmezett felhasználónév: admin / alapértelmezett jelszó: (üres)

– TP-Link router: 192.168.1.1 vagy 192.168.0.1 / alapértelmezett felhasználónév: admin / alapértelmezett jelszó: admin

– Micronet router: 192.168.1.1 / alapértelmezett felhasználónév: admin / alapértelmezett jelszó: 1234

– Linksys router: 192.168.1.1 / alapértelmezett felhasználónév: (üres) / alapértelmezett jelszó: admin

 

Az adminisztrációs felületre bejutva a DNS (al)menüpontot kell keresni. A megfertőzött routereknél a DNS.-cím 5.45.75.11-re, a másodlagos DSN pedig 5.45.75.36-ra van állítva. Ezt ki kell törölni, és a beállítást szolgáltatói automatikusra (Automatic from ISP vagy hasonló) változtatni. Ezután érdemes jelszót is változtatni a routeren, főleg akkor, ha a fent írt alapértelmezett jelszó volt érvényben.


HVG / 168óra