Internetes "Magna Cartát" szorgalmaz a világháló kidolgozója

MTI Sajtóadatbank, 2014. március 12. 14:13

Globális internetes "Magna Carta" megalkotását kezdeményezi a felhasználók védelmére a világháló (World Wide Web) kidolgozója. Sir Tim Berners-Lee a The Guardian című vezető baloldali brit napilapnak nyilatkozott abból az alkalomból, hogy éppen 25 éve vázolta fel a világháló első változatának első tervezetét. Sir Tim kijelentette: a világháló egyre nagyobb mértékben ki van téve a kormányzati és a vállalati szféra támadásainak és befolyásának, ezért új szabályok kellenek a rendszer nyílt, semleges jellegének megőrzése végett.

A szakember, aki 1989-ben állt elő a mindenki által böngészhető számítógépes információhálózat ötletével, úgy fogalmazott, hogy "globális alkotmányra, törvénybe foglalt jogokra" van szükség. "Ha nincs olyan nyílt, semleges internetünk, amelyet anélkül használhatunk, hogy aggódnunk kellene, mi zajlik a hátunk mögött, akkor nem lehetséges a nyitott kormányzás, a jó minőségű demokrácia és egészségügyi ellátás, és akkor nincsenek összekapcsolt közösségek és kulturális sokszínűség sem" - hangsúlyozta.

 


 

"Jogainkat minden oldalról egyre nagyobb mértékben megsértik, és fennáll az a veszély, hogy ehhez hozzászokunk. Ezért a 25. évfordulót annak kezdeményezésére kívánom felhasználni, hogy vegyük vissza a világhálót saját kezünkbe, és határozzuk meg, hogy milyen hálót akarunk a következő 25 évre" - idézi a világháló kidolgozóját a szerdai The Guardian.
 

A lap szerint Berners-Lee az amerikai és a brit hírszerző ügynökségek civil állampolgárokat is érintő megfigyelési tevékenységének szókimondó bírálója különösen azóta, hogy Edward Snowden, a CIA és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársa adatokat hozott nyilvánosságra e megfigyelésekről. Sir Tim szerint a jogi háttér jelentős része felülvizsgálatra szorul, mivel a jelenlegi törvényi felépítményt nem arra tervezték, hogy megvédje az egyének egymás közti napi kommunikációját, és általánosságban a "mindennapi demokráciát".

 

fotó: telegraph.co.uk