Virtuális múmiaboncolás Svédországban

MTI Sajtóadatbank, 2014. március 23. 10:41

Egy svédországi múzeum új állandó kiállítása részeként múmiák virtuális vizsgálatát és kicsomagolását is lehetővé teszi.

A stockholmi földközi-tengeri és közel-keleti antikvitások múzeuma (Medelhavsmuseet) digitálisan virtuális boncasztalra helyezi majd az emberi múmiákat. Hat múmiát röntgeneztek meg a Linköping Egyetem CT-szkennerével. A projekt célja összekötni a kutatást és a kultúrtörténetet a legkorszerűbb technológiával,  ami jelen esetben az interaktív vizualizáció.

 

Sofia Häggman, a múzeum egyiptológusa elmondta, a virtuális boncasztallal fel lehet tárni az adott egyén egészségi állapotát és sorsát, valamint a mumifikációs folyamatot, illetve az ókori egyiptomiak hiedelmeit a túlvilági életről.
 




A 3D-s digitális modelleket fotók és a múmiák, illetve szarkofágjaik röntgenképének adataiból állítják össze. A komputertomográfia, a lézerszkennelés és a fotogrammetria legkorszerűbb technikáinak kombinálásával a látogatók a realizmus teljesen új szintjével találkozhatnak a múzeumban. Nagy felbontásban ki tudják majd nagyítani a virtuális képet, így megvizsgálhatják a szarkofág véseteit, valamint a múmia igazi színeit. A 3D-s modell emellett lehetővé teszi a múmia „kicsomagolását” is, a virtuális rétegeket lefejtve fel lehet térképezni magát a testet, illetve a vele eltemetett műtárgyakat.

 

A boncasztal az Interactive Institute Swedish ICT kifejlesztette Inside Explorer szoftverrel működik. Eredetileg kórházaknak és orvostanhallgatóknak készítették, azóta viszont már a British Museum is igénybe vette a virtuális boncasztalt egy természetes módon mumifikálódott, 5500 éves egyiptomi ember vizsgálatára.
 



Thomas Rydell, a Svéd Interaktív Intézet szakembere szerint szó szerint virtuális másolatot tudnak így készíteni a múmiáról. „Ezt a másolatot aztán más múzeumokkal is meg lehet osztani, fel lehet használni kutatásra, és az interaktív látogatói élmény részévé válhat. A projekt során múmiákkal dolgozunk, de ugyanezeket a módszereket sokféle műtárgynál fel lehet használni” – magyarázza.

 

A vizualizációs asztallal az érdeklődők részleteiben fedezhetik fel múmiákat, könnyen és intuitívan vizsgálhatják azt a komplex adatrendszert, mely egyébiránt csak a kutatóknak lenne elérhető. A tervek szerint tavasztól az ókori egyiptomi civilizációt bemutató új állandó tárlattal egyetemben a 3D-s digitális modellek is elérhetőek lesznek a látogatóknak.

 

kép: hirado.hu