Mobilböngészés – Android vs. iOS

Czipperer Dia, 2014. március 28. 12:55

A dotMobi adatai szerint az Android vezeti a mobil böngészési statisztikákat világviszonylatban, a nyugati országokban viszont az Apple operációs rendszere áll az élen.

Nehéz kérdés eldönteni, hogy az iOS vagy AZ Android áll az élen világszinten, hiszen az egyes piacokat tekintve is eltérő a kép. Ráadásul míg a Google Android rendszere számos eszközön jelen van, addig az iOS csak az Apple termékek kiváltsága.

 

A mobilspecifikus szolgáltatásokszéles választékát kínáló dotMobi vállalat kutatása során egymilliárd weboldal mobilváltozatát vette górcső alá 101 országban a két legnépszerűbb mobil operációs rendszert vizsgálva.

 

Az adatok az oldallátogatások számán alapulnak. Az alábbi térképen látható, mely országokban domináns az iOS (szürke) és mely országokban az Android (zöld) operációs rendszer. Ezek a számok csupán egy tendenciát mutatnak számunkra, de összességében a vizsgált 101 országból 34-ban az Apple, míg 67 országban a Google operációs rendszere a meghatározó mobilfronton.

 

 

A kisebb platformokat nézve kevés olyan ország akad, ahol bármely másik domináns lenne. Mindössze két olyan ország van a vizsgáltak közül, ahol nem a két meghatározó rendszer a domináns. Dél-Afrikában a BlackBerry uralkodik 39%-kal, Bangladesben pedig a Nokia készülékei iránt mutatkozik a legnagyobb kereslet (26%).

Az Egyesült Államokban viszonylag kevés teret enged a két domináns platform a többi versenyzőnek. Az adatok szerint az iOS és az Android elterjedtsége együttvéve 97%-os a mobilwebböngészés terén.

 

Megoszlás országok szerint:

 

Forrás: TheNextWeb.com