VIERA UHD és Full HD TV-k a Panasonictól

forrás: Prím Online, 2014. március 28. 14:33

A Panasonic bemutatta az európai piacra szánt új, zászlóshajó VIERA 4K Ultra HD tévéit, az AX800 sorozat, valamint a Full HD AS800 sorozat modelljeit. A tévék a prémium képminőséget teljes körű hálózati integrációval ötvözik a my Stream, Info Bar, TV Anywhere és Remote Sharing funkciók révén. 

A Panasonic az elmúlt napokban számos modellel bővítette okostévé kínálatát: belépő, középkategóriás és csúcsmodelleket egyaránt találunk a VIERA készülékek sorában. A felsőkategória versenyzői között Ultra HD és Full HD készülékek is találhatók, melyekre egyaránt jellemzők az okosabbnál okosabb funkciók, mint például a Remote Sharing, TV Anywhere, Info Bar, my Stream is. Az UHD modellek sorában megtaláljuk a vállalat első 4K (3840 x 2160) televízióit is (AX800 és AX900 sorozat modelljei). Többféle méretben is találunk készülékeket: 45-től egészen 65 hüvelykig.

 

4K Ultra HD minőség

 

Az AX800 elegáns fekete színt kapott, 50, 58 és 65 colos méretben kapható. Az AS800 titániumból készült és 47, 55, és 60 colos méretben kapható. A Panasonic ma bejelentette azt is, hogy egy újabb 4K Ultra HD tévé termékcsaládot, az AX900-at is forgalomba hozza még idén ősszel. Az AX900 panelje kivételesen jó local dimminggel rendelkezik majd, a nagy teljesítményű processzor az „okosnál is okosabb” funkciók zökkenőmentes működéséért felel. Az AX900 igazi 4K képminőséget nyújt modern, ugyanakkor időtlen formában.

 

Az AX800-asokat erőteljes Hexa PRO képfeldolgozó motorral és továbbfejlesztett rendering technológiával látták el, amely maximális képminőséget eredményez mind a 4K minőségben, mint az ennél alacsonyabb felbontással felvett tartalmak esetében. A nagy teljesítményű 2000 Hz-es háttérvilágítás (Back Light Scanning – BLS) és a 4K ‘Intelligent Frame Creation’ motor a garancia az AX800-as modellek lélegzetelállító képélességére, az egyenletes, tiszta képekre, még a gyors mozgások megjelenítésekor is.

 

Ezek a modellek high-end Local Dimming PRO funkciója nagyszerű dimminget (képhalványítást) biztosít, amely még erőteljesebb kontrasztokat teremt, így a dinamikus képek feketéi még feketébbek, a fehérek pedig ultrafehérek. Ez a rendszer tovább növeli a képek részletgazdagságát mind a sötét, mind a világos részek megjelenítésekor, ugyanis valós időben elemzi és optimalizálja az egyes képrészleteket. Végeredményben ezek hozzák létre az AX800-asok Supreme Contrastját, amely aláhúzza a modell káprázatos képminőségét.

 

Azért, hogy az AX800-as valóban valósághű színeket legyen képes létrehozni, olyan LCD panelt kapott, amelyet újonnan kifejlesztett, nagy színterjedelmű LED háttérvilágítással láttak el. A Studio Master Colour technológiának köszönhető, hogy a Panasonic 4K LED tévéi precízen adják vissza a színeket még alacsony telítettség és fényesség mellett is, amely nagyban hozzájárul a sötét jelenetek kiváló képminőségéhez. Ez az oka annak, hogy a THX a közelmúltban THX 4K Display tanúsítvánnyal ismerte el az AX800 képminőségét, a tökéletes színvisszaadást, amely eleget tesz a mozifilm-rendezők elvárásainak is. A THX több mint 30 különböző területet vetett alá teszteknek, amelyek eredményei alapján megadta a valódi 4K moziélményt hitelesítő tanúsítványt. Az AX800 és a AS800 modellek az isf minősítést is megkapták, ami azt bizonyítja, hogy a készülékeket professzionális módon be lehet állítani.

4K tartalmak

 

Az AX800 a legjobb tévé arra, hogy megtapasztaljuk milyen is valójában a 4K Ultra HD képminőség, 3840 x 2160 pixeles képfelbontás. A sorozathoz tartozó készülékeket új HDMI 2.0 porttal szerelték fel, amely kompatibilis a High-bandwidth Digital Content Protection (HDCP) 2.2 protokollal, és lehetővé teszi a 4K tartalmak magas képkocka számban történő továbbítását. A másodperceként akár 60 képet megjeleníteni képes AX800-as modellek valóban az otthoni szórakoztatás következő szintjét képviselik, amely a képminőségre érzékeny, a technológiai váltással lépést tartani kívánó vásárlók és a professzionális felhasználók – például kisebb tévéstúdiók - számára ideális választás lehet.

 

A HDMI 2.0 porton kívül, az AX800-asokat egy DisplayPort terminállal is felszerelték, amely képes a 4K jeleket 50/60Hz-en továbbítani a képminőség romlása vagy a képkockaszám csökkenése nélkül. A számítógépes játékok szerelmesei könnyen összeköthetik a PC-jüket a 60p-s DisplayPorton keresztül a tévével és már élvezhetik is a legújabb és legnépszerűbb játékokat hihetetlenül éles képeken még a gyors mozgások közben is. A továbbfejlesztett skálázás a kedvenc Full HD Blu-ray Disc filmek vagy tévéműsorok mozgóképeinek káprázatosan tiszta megjelenítéséről gondoskodik.

 

A fotósok fényképeiket a 4K Photo Viewer programon belül, vagy a tabletjükön vagy okostelefonjukon futó Panasonic TV Remote 2 App-en belül elérhető 4K Swipe & Share funkció segítségével tekinthetik meg. A VIERA 4K UHD tévék az USB-n csatlakoztatott eszközön vagy SD kártyán lévő, vagy online forrásból származó 4K videólejátszást is támogatják, mivel kompatibilisek az új HEVC (High Efficiency Video Codec) formátummal, amelyet éppen az ultra nagy felbontású videó tartalmak lejátszására fejlesztettek ki.

 

A 4K webböngésző a weboldalakat is még jobb minőségben jeleníti meg, a  Panasonic 4K Channel funkcióval pedig bármikor elérhetőek a nagy felbontású tartalmak a neten.

 

Rugalmas hálózati integráció

 

A Panasonic high-end portfóliójának részeként az AX800 és AS800 sorozat tévéi a csatlakozási lehetőségek legszélesebb választékát kínálják, vagyis a felhasználó valójában bármilyen forrásból hozzáférhet a tartalmakhoz. A Twin HD Tuner egyszerre képes két HD műsor adását fogni kábelen, műholdról vagy DVB-T-ről, miközben az egyik adást egy külső tároló eszközre USB-n keresztül képes rögzíteni. Tehát például nézhetünk egy korábban felvett tévéműsort, miközben már egy újabbat rögzítünk, vagy nézhetünk egy élő közvetítést, mialatt egy másik műsorról felvételt készítünk, majd ezt az Interneten vagy egy otthoni hálózaton keresztül a tabletre vagy okostelefonra továbbíthatjuk. Mi több, mind a három VIERA sorozatot ellátták két Common Interface Plus nyílással, amellyel dekódolható és egyszerre nézhető két különböző tévécsatorna.

 

A HbbTV tovább gazdagítja a tévézés élményét azzal, hogy összeköti a sugárzott adást az Internettel és bővebb információkat ad az éppen futó műsorról, és több más műsorszolgáltató média tartalmainak kínálatából. A beépített Wi-Fi és DLNA segítségével lehet böngészni az Interneten és hozzáférhetünk az internetes applikációk folyamatosan bővülő kínálatához – mindez a fotel kényelméből. Az otthoni hálózaton, USB-n csatlakoztatott külső tárolón lévő média tartalmak, fotók, filmek és zeneszámok ugyancsak könnyen elérhetők.

 

Intelligens funkciók a könnyebb működésért

 

A 2014-es VIERA high-end készülékekben elérhető my Stream, Info Bar, TV Anywhere, and Remote Sharing funkciók az otthoni szórakoztatást még magasabb szintre emelik.

 

Az AX800-as és az AS800 sorozat készülékeiben egyaránt elérhető My Stream funkció teljesen újraértelmezi a tévénézést. Ez a szolgáltatás személyre szabott tartalmakat biztosít minden családtagnak, amelyeket változatos forrásokból gyűjt össze. A filmek és tévéműsorok a kábelcsatornákról, a földfelszíni sugárzású adókból és a VOD (video on Demand) szolgáltatásból származnak a néző saját preferenciáinak megfelelő arányban. Nem kell többé időt pazarolni a kedvenc tartalmak felkutatására, a tévé ezekhez könnyű hozzáférést biztosít. A felvett filmek, műsorok, a házi videó, családi fotók, weboldalak és online videók mind-mind egy helyen és egyszerűen elérhetőek a My Stream felületen.

 

A Panasonic TV Remote 2 applikáció és egy új, a tévé távirányítóján található “My Button” gomb használatával, egy teljesen személyre szabott felület hozható létre a néző saját, kedvenc tartalmaival. Ezt a gombot megnyomva a tévé az adott, éppen nézett tartalmat a kedvencek közzé sorolja. Egy továbbfejleszt algoritmus alkalmazásával, a műsor metaadatait felhasználva ez a funkció további tartalmakat is felajánl a nézőnek megtekintésre és a kedvencek közzé történő besorolásra.

 

Az applikáción belül és az érintőképernyős távirányítón elérhető Voice Assistant (hangutasítás) funkció segítségével a készülék hanggal is irányítható, amely képes azonosítani, hogy melyik családtag használja éppen a tévét és automatikusan az ő saját képernyőjét tölti be. Az innovatív hangutasítási és vezérlő funkciók nem csupán a szavakat, hanem a mondatokat is értik. A hangutasítások abban segítik a nézőt, hogy még könnyebben megtalálják a keresett tartalmakat.

 

A VIERA AX800-as és AS800-as készülékeket úgy tervezték, hogy még azok is könnyen kezelhessék, akiknek nincs érzékük a kütyükhöz. Az optimalizált My Home Screen például – a VIERA tévék kezdő képernyője – minden családtag ízlése és igénye szerint berendezhető. Az új modellekben már további kezdőképernyők is letölthetők az Internetről, például a sport, a játék, Twitter, Facebook és YouTube témaköre köré épülő konfigurációk.

 

Az Info Bar funkció könnyen és kényelmesen, automatikusan megjeleníti a hasznos információkat minden családtag számára. Egy arcfelismerővel kiegészített mozgásérzékelő érzékeli az emberek jelenlétét a tévé közelében és automatikusan a számukra releváns információkat jeleníti meg a tévéképernyőn, például az időjárás előrejelzést, üzeneteket, a pontos időt és figyelmeztetéseket. Ez a funkció a tévé bekapcsolása nélkül is működésbe lép! Ha a tévé tulajdonosa nem tartózkodik a házban, küldhet szöveges üzenetet, videót vagy képet valamelyik családtagnak és Panasonic felhőszolgáltatását igénybe véve a TV Remote 2 App funkciója segítségével, amelyeket a készülék Info Bar-ján keresztül érhetnek el.

 

A tévé velünk marad mindenütt

 

Az AX800 és AS800 sorozat készülékei olyan szolgáltatást nyújtanak, amellyel lehetséges a tartalmak elérése az otthontól távol is. A Panasonic TV Remote 2 App segítségével és a Panasonic felhőszolgáltatáshoz csatlakozva, élőben is lehetséges a tévéhez csatlakoztatott pendrive-on (vagy más tároló eszközön) tárolt tévé műsort vagy filmet a világ bármely pontján lévő tabletre vagy okos telefonra streamelni. A TV Anywhere funkcióval például elkezdhetünk nézni egy filmet otthon a tévén, majd a tévézést megszakítva felvételre állíthatjuk a tévét és elmehetünk otthonról. Később a filmnézést onnan folytathatjuk, ahol abbahagytuk egy másik helyen, mondjuk egy szállodában, ahova időközben megérkeztünk. Ha elfelejtenénk indulás előtt beállítani a filmfelvételt, ezt a Panasonic TV Remote 2 App segítségével még út közben is megtehetjük.

 

A Remote Sharing funkcióval hihetetlenül egyszerűen megoszthatjuk az élményeinket a barátokkal és a családdal azonnal és bárhol. Mindegy, hogy hol vagyunk éppen, csak a Panasonic TV Remote 2 App-et kell használni az okostelefonon vagy tableten az üzenetek, videók vagy képek tévére való továbbításához a Panasonic felhőszolgáltatásának igénybevételével.

 

Intelligens öko-funkciók

 

Az új AS640, AS650, AS740 és AS750 modelleket intelligens öko- és energiatakarékossági funkciókkal látták el, amely nemcsak az alacsonyabb fogyasztást szolgálja, hanem a természeti erőforrások megóvását is. Egy szenzor a környezeti fények erősségét észleli és a kép fényességét automatikus ehhez igazítja. A csatlakoztatott eszközök csak akkor fogyasztanak áramot, amikor szükséges.

 

Műszaki jellemzők:

 

AX800

 

- Kivételes 4K képminőség és a legmodernebb hálózati integráció

- Ultra HD LED TV és 2000 Hz-es BLS-el – rendkívül gyors panel, amely a mozifilmekre jellemző képminőséget biztosít 3D-ben is

- my Stream - a néző preferenciái szerint megválogatott tartalom, intuitív interfész

- 4K Studio Master Drive – a még élethűbb és még gazdagabb színekért, lágyabb árnyalás szinte bármilyen fényességű képen

- Info Bar – csak el kell sétálni a tévé előtt és az megjeleníti többek között az időjárási adatokat, a pontos időt, és az új üzeneteket

- Hexa Processing Engine PRO – gyors jelfeldolgozás, HEVC decoder, 4K élmény

 

AS800

 

- Ultra HD LED TV és 2000 Hz-es BLS-el – rendkívül gyors panel, amely a mozifilmekre jellemző képminőséget biztosít 3D-ben is

- my Stream - a néző preferenciái szerint megválogatott tartalom, intuitív interfész

- Local Dimming – még mélyebb feketék, finomabb sötét árnyalatok

- Hexa Processing Engine - gyors jelfeldolgozás, hátborzongató 4K élmény

- Továbbfejlesztett színskála – még természetesebb színek és fényesebb képek

 
 
belépő- és a középkategóriás modellekről a korábbi cikkeinkben olvashattok.