Újra lehet YouTube Törökországban

MTI Sajtóadatbank, 2014. április 7. 11:24

Egy ankarai bíróság elrendelte pénteken a YouTube hatósági blokkolásának feloldását. A videomegosztó oldalt egy héttel ezelőtt tették elérhetetlenné, mert felkerültek rá olyan hangfelvételek, amelyeken állítólag a török külügyi és védelmi felső vezetés egy szíriai beavatkozásról tanácskozik. A YouTube nem lett azonnal elérhető, az ankarai bíróság döntése ellen fellebbezhet a távközlési hatóság.

Erdogan a Twitter miatt bosszús

 

A török miniszterelnök pénteken élesen bírálta a török alkotmánybíróságot, amiért az szerdai ítéletében kimondta, hogy a Twitter internetes közösségi portál blokkolása sérti a szólásszabadságot és elrendelte a szolgáltatás azonnali helyreállítását.

 

"Természetesen végre kell hajtanunk az alkotmánybíróság ítéletét, de elfogadhatatlannak tartom" - közölte Recep Tayyip Erdogan a sajtó képviselőivel azerbajdzsáni utazása előtt.

 

A török miniszterelnök úgy vélekedett, hogy a testület "a török nemzeti és erkölcsi értékek" ellenében döntött. Nem a szabadságjogokról van szó, hanem egy amerikai cég érdekeiről - tette hozzá.



A török távközlési hatóság csütörtökön feloldotta a hozzáférést a március 20-án lezárt Twitterhez, miután az alkotmánybíróság egyhangúlag meghozott ítéletében erre felszólította. A kormány azután zárta el a hozzáférést a rövid üzenetekre szakosodott közösségi portálhoz, hogy az terjeszteni kezdte az Erdogan és környezete elleni korrupciós vádakat.



Erdogan korábban azzal fenyegetőzött, hogy "gyökerestül kiirtja" Törökországból az online közösségi hálózatokat. Ezután a távközlési hatóság a Twittert és hozzá hasonlóan a YouTube videomegosztó portált is hozzáférhetetlenné tette. Az intézkedést Neelie Kroes, az EU digitális területért felelős biztosa "egy újabb kétségbeejtő és lehangoló törökországi húzásnak" nevezte, és nyomatékosította, hogy az összeegyeztethetetlen az európai értékrenddel.

 

hirado.hu