USA: Titkos közösségi hálóval Kuba ellen

MTI Sajtóadatbank, 2014. április 7. 12:44

Több mint két éven keresztül működött a kommunista országban azzal a céllal, hogy aláássa a havannai kommunista rezsim hatalmát - jelentette az AP amerikai hírügynökség csütörtökön a projekttel kapcsolatban a birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva.

A ZunZeneo névre keresztelt "kubai Twittert" 2009-ben indították el a szigetországban. 2012-ig mintegy 40 ezer felhasználó csatlakozott hozzá, mit sem sejtve arról, hogy nem egy egyszerű üzleti vállalkozásként, hanem az amerikai kormány titkos programjaként működő online felületre iratkoznak fel. Washington először is arra törekedett, hogy kiépítse az új közösségi médiaplatform - elsősorban fiatalokból álló - felhasználói körét, a további terv pedig az lett volna, hogy ezeket a felhasználókat a kubai kormánnyal szembeni elégedetlen vélemények nyílt megfogalmazása felé tereljék.

Kubában szigorúan korlátozzák az internethez való hozzáférést. Az ország vezetői úgy tekintenek a világhálóra mint egy "vad csikóra, amelyet be kell törni".

A regisztrált kubaiaknak fogalmuk sem volt arról, hogy az amerikai külügyminisztérium egyik ügynöksége, a USAID hozta létre és irányította a közösségi hálót, ahogyan azt sem sejtették, hogy miközben ők a mikroblogon üzeneteket váltottak egymással, amerikai vállalatok gondosan összegyűjtötték személyes adataikat, abban a reményben, hogy azok a jövőben egyszer még hasznosnak bizonyulhatnak politikai célokra.

A ZunZeneo fejlesztői úgy szervezték, hogy a közösségi háló lassan, fokozatosan bővüljön, ne keltse fel a kubai hatóságok figyelmét. Abban bíztak, hogy egy idő után a felhasználók száma olyan kritikus tömeget ér majd el, hogy a külföldön élő kubai ellenzék politikai demonstrációk szervezésére tudja majd felhasználni a portált.

Nem világos, hogy a ZunZeneo-projekt törvénysértő volt-e. Az amerikai jogszabályok értelmében az ehhez hasonló titkos programokhoz elnöki jóváhagyás és a kongresszus tájékoztatása szükséges. Az AP megkeresésére a USAID munkatársai nem árulták el, ki engedélyezte a projekt elindítását és hogy a Fehér Ház tudott-e a dologról.

A projektre becslések szerint 1,6 millió dollárt (360 millió forintot) fordítottak, amelyet hivatalosan egy meg nem nevezett pakisztáni program költségeiként tüntettek fel. A ZunZeneót látszólag egy spanyolországi és egy kajmán-szigeteki vállalat működtette, azok fizették a számlákat, így a költségeket nem lehetett az Egyesült Államokig visszavezetni. Hasonló megfontolásból a felhasználók üzenetei sem amerikai, hanem két másik országban működő szervereken keresztül futottak végig.

A ZunZeneo 2012 szeptemberében hirtelen elérhetetlenné vált a kubai felhasználók számára. A kiszivárgott dokumentumok szerint ennek hátterében az állt, hogy a projekt üzemeltetői észrevették: a kubai hatóságok igyekeztek nyomon követni a mikroblogon küldött üzeneteket, és megpróbáltak betörni a közösségi háló rendszerébe.

 

hirado.hu