20 éves a Nokia csengőhangja

Czipperer Dia, 2014. április 8. 12:37

A Nokia telefonok meghatározó dallama idén 20 éves. A minden készüléken megtalálható „Nokia ringtone” ma már ikonikus dallamnak számít.

Idén 20 esztendős a Nokia híressé vált csengőhangja, melynek alkalmából egy videót is készített a vállalat (lásd a cikk végén). Talán az előadásból nehezen vagy leginkább elsőre rá sem ismernénk a híres Nokia csengőhangra, pedig az évforduló alkalmából készült az alkotás a capella verziója.

 

A dallam először 1994-ben jelent meg a Nokia 2110-es készülékeken, és azóta, a mai napig is meghatározó dallamnak számít minden egyes Nokia telefonon. Azt mondani sem kell, hogy azért az évek során sokan fejlődtek a telefonok, velük együtt pedig a hangzásvilág is (polifonikus dallamvilágon át az MP3-ig), így a csengőhang is formálódott, ám az alapdallam mindig ugyanaz maradt.

 

A GSM Múzeum oldalán olvashatjuk, hogy ez a dallam feltehetően az egyik leggyakrabban játszott zenerészlet a világon, amely egy Gran Vals című klasszikus gitár-műből származik. Ezt az alkotást még a 19. században komponálta a spanyol Francisco Tarrega.

 

 

 

Forrás: Übergizmo.com; Kép: youngblah.com