Egyre nő a pénzügyi támadások száma

forrás: Prím Online, 2014. április 14. 08:42

A Kaspersky Lab tanulmánya szerint a kiberbűnözők egyre nagyobb erőfeszítésekkel és kifinomultabb eszközökkel vadásznak a felhasználók megtakarított pénzére.Tavaly 27,6 százalékkal nőtt a pénzügyi támadások száma a 2012-es adatokhoz képest, amely több mint 28 millió támadást jelent.

A Kaspersky Lab „Pénzügyi számítógépes fenyegetések 2013” című tanulmánya igazolja, hogy egyre több a pénzügyi támadások száma.  Ezek a pénzügyi kártevők, többek között a banki trójaiak, a keylogger programok, valamint két újabb rosszindulatú vírus, amelyek Bitcoint lopnak, illetve generálnak, mind egytől-egyig azért jöttek létre, hogy ellopják a pénzügyi információkat, valamint a felhasználók pénzét.

 

Ezen programok együttes célpontja az elmúlt évben a Bitcoin lett, amelynek a pénzügyi támadások kiugróan magas mértéke is köszönhető. Az eredmény további oka a népszerű Java felületen keresztül érkező számítógépes támadások, amelyek a program sebezhetőségét sok esetben egyszerűen kijátszották.

 

 

A pénzügyi számítógépes bűnözés jelenléte a legnagyobb arányban Afganisztán, Bolívia, Kamerun, Mongólia, Mianmar, Peru, Törökország és Etiópia területén oszlott el, ahol az összes malware incidens több mint 12 százalékát tették ki. 2013-ban a vállalat biztonsági megoldásai mintegy 3,8 millió felhasználót védtek meg a pénzügyi támadásoktól. A banki trójaiak, beleértve a hírhedt Zbot, Carberp és SpyEye programokat, a pénzügyi támadások kétharmadáért feleltek.

 

Sergey Lozhkin, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója szerint népszerűségüknek egyszerű oka van: a kiberbűnözők ezek segítségével egyszerűbb módszerekkel, hatékonyan és gyorsan tudnak pénzhez jutni. A jelenlegi helyzet egyre inkább arra kényszeríti a felhasználókat és a pénzügyi intézményeket, hogy aktívabb ellenállást tanúsítsanak az online támadások ellen, míg a biztonságvédelmi szoftvergyártóknak újabb és korszerűbb védelmi megoldásokat kell fejleszteniük. Ilyen például Kaspersky Fraud Prevention is, amely az adatok teljes védelmét szolgálja.