Szélessávú körzethálózati fejlesztések Nógrád megyében

MTI Sajtóadatbank, 2014. május 7. 14:33

A Pátria Optikai Hálózatfejlesztő Kft. szélessávú optikai távközlési körzethálózati fejlesztést hajt végre Nógrád megyében a balassagyarmati és a pásztói kistérségekben az Új Széchenyi Terv keretében.

Mint írják, a fejlesztésnek köszönhetően Becske, Cserháthaláp, Herencsény, Hugyag, Terény, Bokor és Kutasó községekben válik kiépíthetővé a gyors és megbízható internetkapcsolat 2014 novemberére. A 600 millió forintos beruházáshoz 400 millió forintos európai uniós forrást nyert a Pátria Optikai Hálózatfejlesztő Kft. a Gazdasági Operatív Program (GOP) pályázatán. A beruházás során több mint 60 kilométer hosszan építik ki az optikai körzethálózatot a két kistérségben.
 

Ősszel zajlanak majd a - döntően föld alatti építési - munkák, belterületen azonban a légkábeles megoldást is alkalmazzák majd. A falvakon belüli munkák jellemzően egy-három hétig tartanak, és a kft. közlése szerint nem okozhatnak számottevő fennakadást a közúti közlekedésben.
 

A közlemény tartalmazza: a GOP pályázat célja, hogy az érintett településekig épüljön ki az optikai körzethálózat, illetve településenként egy hozzáférési aggregációs pont, amely biztosítja a különböző szolgáltatók hozzáférését. Cél továbbá, hogy a nagy kapacitású adatátvitel biztosítására alkalmas alapinfrastruktúra elérje az önkormányzatokat és az oktatási intézményeket.
 

A településeket elérő optikai körzethálózat kiépítése a gyors internet megteremtésének az első lépcsőfoka. Ha ez megvan, utána akár az országos, akár a helyi internet- és kábeltévé szolgáltatók könnyen csatlakozhatnak a gerinchálózatra.