Egy 12 éves árva fiú 3D-s nyomtatott művégtagot kapott

Czipperer Dia, 2014. május 14. 13:48

 Stevenson Joseph, egy Haitiban élő 12 éves árva kisfiú 3D nyomtatással készült művégtagot kapott. A fiú ujjak nélkül született.

Ma már olyan dolgokat is képes megtenni az a 12 éves Haitiban élő kisfiú, aki nemrég művégtagot kapott. Stevenson Joseph 3 dimenziós nyomtatási eljárással készült szerkezetet kapott, amely a hiányzó ujjait pótolja.

 

A doktorok bizakodók, hogy egyszer Joseph képes lesz megtanulni írni is. A fiú úgy nyilatkozott a Reutersnek, hogy most már képes megfogni az üveget, a távirányítót, a léggömböt és a labdát is, így ő is tud barátaival kosarazzni. Azt is hozzátette, hogy nagyszerű ez az új kéz, amit kapott, és nagyon szereti.

 

 

A katasztrófa sújtotta országban nem sok esélye lett volna, hogy valaha is új végtaghoz jusson. A kisfiú szerencséjét egy amerikai pár hozta meg, akik véletlenül találkoztak az árvaházban Joseph-fel egy missziós útjuk során. John Marshall, szoftvermérnök és a felesége, Lisa miután visszatértek az Egyesült Államokba, felvették a kapcsolatot egy robotkar tervezővel, Richard van Assel.

 

Körülbelül két hónap alatt készült el a kisfiú számára tervezett művégtag. Három sikertelen próbálkozás után készült el a végleges protézis, melyet aztán Haitibe szállították. Joseph a múlt hónapban kapta meg új végtagot, melyet az ottani kórház szakemberei rögzítettek a karjához.

 

 

Egy hónappal később Stevenson azzal tölti napjait, hogy szokja az új végtagját. Thomes Iwalla, a a Haiti Bernard Mevs kórház ortopéd technikusa úgy nyilatkozott a Reutersnek, hogy egyes betegek többet törődnek az esztétikai szempontokkal, ám a fiú esetében a funkcionalitás volt az elsődleges szempont. Ő boldog az új végtagtól, ami – ahogy fogalmazott – őket is boldoggá teszi.

 

Forrás: Medicaldaily.com