Felülvizsgálják a piacon lévő számítástechnikai eszközök biztonságát Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2014. május 24. 08:45

A kínai kormány a piacon és használatban lévő számítástechnikai eszközök, illetve információs technológiai szolgáltatások biztonsági szempontok szerinti ellenőrzéséről, átvilágításáról döntött - tájékoztatott közleményében az állami internetfelügyeleti hivatal.

Az általános ellenőrzés célja, hogy kiszűrjék azokat a termékeket, amelyek által lehetőség nyílik a vevők, illetve ügyfelek számítógépes rendszereinek törvénytelen adatfelügyeletére, információk gyűjtésére vagy akár a hálózat blokkolására. A biztonságot a vállalatoknak kell garantálniuk, s amelyek nem tudnak eleget tenni a megszabott követelményeknek, azoknak be kell szüntetniük termékeik, illetve szolgáltatásaik értékesítését - áll a kormányhivatal szóvivője által ismertetett dokumentumban.
 

Csiang Csün egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az információs technológia és a kibertér biztonsága, valamint annak ellenőrizhetősége létfontosságú az ország nemzetbiztonsága, gazdasági-társadalmi fejlődése és nem utolsó sorban az emberek törvényes jogai szempontjából. Mint mondta, "kiberbiztonság nélkül nincs nemzetbiztonság".
 

"Néhány ország kormánya és vállalatai hosszú ideje, kiterjedt módon gyűjtenek érzékeny információkat azáltal, hogy monopolhelyzetet és technológiai előnyt élveznek a piacon" - jelentette ki Csiang. Hozzátette, hogy ezzel nem csak ügyfeleik érdekeit ásták alá súlyosan, de más országok kiberbiztonságát is veszélyeztették.
 

A szóvivő, aki hivatkozott a világméretű titkos amerikai adatgyűjtést leleplező Edward Snowdennek, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt informatikusának a kiszivárogtatásaira, azt hangoztatta, hogy a kínai kormányzati hivatalok, közintézmények, vállalatok, egyetemek és távközlési vállalatok gerinchálózatai kiterjedt hackertámadásoknak és adathalászatnak vannak kitéve.
 

Az Egyesült Államokban épp a napokban jelentették be, hogy vádat emelnek a kínai hadsereg öt tisztje ellen, akik gazdasági kémtevékenységet folytattak. Peking visszautasította a gyanúsítást, s az Egyesült Államokat a tények szándékos meghamisításával, képmutatással és kettős mérce alkalmazásával vádolta meg. Egyúttal hangsúlyozta: Washington magyarázattal tartozik Kínának és a világnak a maga széles körű, szervezett keretek között folytatott elektronikus adatlopásai és egyéb megfigyelései miatt.