Okostelefonos alkalmazással mesélnek az egri műemlékek

Czipperer Dia, 2014. május 30. 11:48

Mesélő műemlékek Egerben címmel okostelefonra letölthető alkalmazást tesz elérhetővé május 31-től a Forster Központ, a PocketGuide és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológia Laboratóriuma, anmelyet még aznap ki is próbálhatnak az érdeklődők szervezett sétákon keresztül.

Róna Katalin közleményében kiemelte, a Central Europe Programban az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával készült alkalmazás Eger műemlékeit személyes szemszögből mutatja be.

 

Az okostelefonon hozzáférhető, másfél órás virtuális barangolás során Eger helytörténetében jártas szakértők, helyi polgárok mesélnek a műemlékek eddig rejtve maradt történeteiről. Az egri séta egyedülálló, filmszerű élményt nyújt a város műemlékeinek megismeréséhez.

 

A Mesélő műemlékek alkalmazást – az épített örökséggel, a történeti értékekkel kapcsolatos tudományos, művészettörténeti és építészeti hátteret adó Forster Központ megbízásából – a Magyarországról indult és mára az audio city guide alkalmazások piacán világviszonylatban is jegyzett PocketGuide-dal együttműködésben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológia Laboratóriumának munkatársai készítették.

 

A készítők május 31-én vezetett sétákat szerveznek, ahol az alkalmazás kölcsönözhető táblagépekkel ingyenesen kipróbálható lesz. A séták az Eszterházy térről indulnak 10, 13, 16 és 18 órakor. Az alkalmazás szombattól az eger.pocketguideapp.com linken érhető el,illetve letölthető a Google Play Store-ból és az iTunesból is.