A Google autója önmagát vezérli

Czipperer Dia, 2014. május 30. 12:34

Kedden leplezte le a Google önmagát irányító autójának prototípusát, amelyben sem kormányt, sem pedig fékpedált nem találunk. A vállalat évekig dolgozott a járművön.

Egy kaliforniai konferencián mutatták be a Google automata autóját, mely vezető nélkül rója a kilométereket. Az elkészült modell egyelőre csak prototípus, amelyet az elkövetkezendő időszakban a partnerekkel karöltve fejleszt majd tovább a vállalat. A Google 2009 óta teszteli a megoldást: több autóba is építettek már radarokat és lézerérzékelőket az évek során.

 

Az autót nem családi használatra tervezték, ugyanis mindössze két ülés található benne. Ha minden jól megy, összesen kétszáz modell készülhet a prototípusból, és a Google reményei szerint évek múlva, 2020-ra forgalomba is kerülhet.
 




Sergey Brin mutatta be a járművet a kaliforniai Code Conference-en. Itt beszélt arról is, hogy az autóban nincs kormány és fék sem, csupán egy nagy piros „stop” gomb található benne. A vezérlést teljes mértékben a beépített számítógépes rendszer végzi.

 

Egyelőre még több biztonsági teszt is vár a masinára, így a maximális sebessége jelenleg 40 kilométer/óra. Ám, ha minden akadályt simán vesz, úgy száguldozhat majd, mint a többi hagyományos autók, akár 160 kilométer/órás sebességgel is.

 

Az árról egyelőre még közölt hivatalos adatokat a vállalat, de sejthető, hogy nem lesz olcsó, hiszen nem mindennapi megoldás lévén, nem is akárki élvezheti ennek előnyeit.

 
Bár sokan tartanak ettől az úttörő megoldástól, elképzelhetetlennek tartják, hogy egy olyan autóba üljenek, melyben se vezető, se fék nem található. A Google azonban első helyre rangsorolta a biztonságot a fejlesztés során, így az autó elején nagyjából 60 centi habot találunk, és a a szélvédője sem a hagyományos autóknak megszokott üvegből, hanem műanyagból készült.

 

 

 

 

Forrás: Mashable.com