Törölhetőek lesznek személyes adataink a webről

MTI Sajtóadatbank, 2014. június 1. 14:19

A Google megtette az első lépéseket tesz azért, hogy - az EU-bíróság döntésének eleget téve - az eltárolt személyes linkek törölhetők legyenek.

Az Európai Unió bírósága (ECJ) május közepén határozott arról, hogy az internetes vállalatok bizonyos esetekben kötelezhetőek az online keresőmotorok eredményeiben megjelenő személyes információk eltávolítására. A San Franciscó-i székhelyű internetes óriásvállalat csütörtökön közölte: elérhetővé tett honlapján egy űrlapot, amelyen keresztül a felhasználók benyújthatják ez irányú kéréseiket.

A vállalat arról azonban nem nyilatkozott, mennyi időbe telik majd azoknak az internetes hivatkozásoknak az eltávolítása, amelyek a brüsszeli testület döntése értelmében "pontatlan, irreleváns, elévült vagy az adatfeldolgozás meghatározott célján túlmutató és az idő múlásával meghaladott adatokat" tartalmaznak.

A luxembourgi székhelyű EU-bíróság nehéz feladat elé állítja a céget, amelynek el kell döntenie, meddig terjed az "egyének joga arra, hogy elfelejtsék őket", és hol ér véget a nyilvánosságnak az információhoz való joga - panaszolta a Google szóvivője.

A cég egy illetékese elmondta, a bírósági határozat óta több ezer kérés érkezett a vállalathoz, amelynek keresőmotorja bonyolítja az internetes keresések több mint kilencven százalékát Európában.

Az internetes óriásvállalat emellett létrehozott egy független szakértőkből és a Google igazgatóiból álló bizottságot egy hosszú távú stratégia kidolgozására, hogy megbirkózhassanak azzal a kérdésáradattal, amely a mintegy 500 millió lakosú EU állampolgáraitól beérkezhet.

Az Európai Unió bírósága május 13-án hozta korszakos határozatát az internetes szólásszabadság és az online adatvédelem között zajló vitában.

Mióta Edward Snowden informatikus leleplezte az elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) külföldön végzett titkos adatgyűjtési gyakorlatát, az Európai Unió erőteljesebben száll síkra az online adatvédelem szigorítása mellett. A jövő héten az EU tagállamainak adatvédelmi hatóságai kétnapos találkozóra gyűlnek össze, hogy megvitassák a luxembourgi testület májusi döntésének következményeit.