Az ASTRA 5B műhold megkezdte működését

forrás: Prím Online, 2014. június 2. 12:22

Az ASTRA 5B műhold ma (június 2.) sikeresen megkezdte működését a keleti 31,5° orbitális pozícióban, ahonnan Kelet-Közép-Európa, Oroszország és a Független Államok Közössége számára sugároz jelet. A műhold közvetlen műholdas, kábeles és digitális földfelszíni televíziós szolgáltatásokat nyújt.

 

Az ASTRA 5B műholdját egy Ariane 5 hordozórakéta segítségével állították pályára, melyet a Francia Guyanában található kourou-i Európai Űrközpontból lőttek fel 2014. március 22-én. A műhold azóta számos űrbéli műveletet hajtott végre, és tesztekkel ellenőrizték kifogástalan működését.

 

A műholdat Eurostar E3000 platformra építette az Airbus Defence and Space Systems vállalat Toulouse-ban. Az ASTRA 5B 40 (36MHz-es) Ku sávos valamint 6 Ka sávos transzponderrel rendelkezik. Ez a SES második műholdja, mely az európai EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) jeleit L-sávú tartományban továbbítja a műholdas navigációt alkalmazó felhasználók felé. Az EGNOS GPS rendszer jeleket pontosít, ellenőriz, illetve megbízhatóságukat növeli a vevőberendezések használói számára Európában.

 

 

Az ASTRA 5B az ASTRA 1G műhold helyére, a keleti 31.5° pozícióba kerül, a SES új műholdas környezetébe, amely Kelet-Közép-Európa, Oroszország és a Független Államok Közösség területeit fedi le. Az új műholdnak köszönhetően az aktív transzponderek száma 19-ről 40-re növekedett. A műhold a sikeres tesztüzemet követően készen áll arra, hogy a régiót csúcsminőségű kapacitással és tartalommal lássa el.

 

Martin Halliwell, a SES műszaki igazgatója kiemelte, hogy az ASTRA 5B jelentősen növeli a SES műholdak kapacitását Kelet-Közép-Európában, Oroszországban valamint a Független Államok Közösségében. Az ASTRA 5B működésének megkezdésével a SES globális műholdas flottája már 1536 aktív tanszponderrel, 55 aktív műholddal rendelkezik 37 orbitális pozícióban világszerte.