A Micron perli a Rambus-t

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2000. augusztus 30. 12:39
A Rambus megpróbál szabadalmi jogdíjat szedni az SDRAM, DDR SDRAM és az ezeket vezérlő chipek után a memóriagyártóktól: Sokan hajlandók fizetni, de a Micron másképp gondolja.
A teljesen saját fejlesztésű Rambus Direct RAM meglehetősen drága, ezért a cég megpróbálja egy kicsit megemelni a többi memóriatípus árát - hiszen a cégek a jogdíjat nyilván érvényesítik az eladási árban -, így csökkenti az árrést az RDRAM és az SDRAM között.

Néhány kisebb cég már hajlandó fizetni, de az amerikai Micron Technology megmakacsolta magát. Sőt, beperelte a Rambus-t az antitröszt szabályok megsértése miatt. Ezenkívül a Micron szerint néhány Rambus-szabadalom hiányos, illetve érvénytelen, és a Rambus szerződésszegést is elkövetett. A Micron szerint a Rambus monopolizálta az amerikai SDRAM piacot, és megakadályozza a Micron tevékenységét. A Micron szerint a Rambus akkor sértette meg az antitröszt törvényt, amikor szabadalmaztatta az SDRAM technologiát, és nem informálta a JEDEC-et. A JEDEC egy szabványügyi testület a félvezető iparban. Ő a felelős a különböző szabványok kialakításában. A Rambus pedig nem értesítette a JEDEC tagjait, hogy olyan új szabadalmakkal rendelkezik, melyek érinthetik az SDRAM-ot. A Micron szerint a JEDEC tagság (a Rambus és a Micron is tagja a szervezetnek) lehetővé teszi, hogy jogdíj nélkül licenszelhetik egymás szabadalmát.

A Micron kéri a bíróságot, hogy akadályozza meg a Rambus jogdíjszedését, és adjanak a Micronnak egy teljesen ingyenes DRAM lincenszet. A Micron kártérítést és a perköltségek megtérítését is igényli.

A Rambus közleményt adott ki: "A Rambus megbeszéléseket kezdeményezett a Micron-nal a Rambus szellemi tulajdonának licenszeléséről, melyek az SDRAM és DDR SDRAM memóriákat érintik. Az egyezkedés helyett a Micron a pereskedést választotta. A Rambus felkészül a Micron vádjainak cáfolatára. A Rambus várakozásai szerint megnyeri a pert, és tisztességesen kompenzációt kap szellemi tulajdonának felhasználása miatt."

A hírek hallatán mindkét cég részvényeinek árfolyama esett.

A Rambus korábban már beperelte a Hitachi-t és az Infineon-t. Ezek az ügyek még folynak.