Irak blokkolja a közösségi oldalakat

Czipperer Dia, 2014. június 18. 17:04

Az iraki kormány döntése nyomán blokkolták a Facebookot és a Twittert, valamint a többi közösségi média oldalt az országban. Ez azt jelenti, hogy törvényes útoin senki nem férhat hozzá ezekhez a csatornákhoz.

 

Irakban betiltották a közösségi oldalakat. A döntés azután született, hogy iszlamista lázadok a Twitteren közzétettek képet egy lefejezett emberről, és propaganda üzeneteket terjesztettek az oldalon.

 

A Facebook szóvivője ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, a tiltás aggodalomra ad okot. Egy iraki forrás arról számolt be a BBC-nek, hogy egyes tartományokban a teljes internet-hozzáférés tiltva van.

 

 

A Psiphon használata ezzel együtt pedig jelentősen megnőtt. Ez a rendszer lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megkerüljék a netes cenzúrát. A Psiphon a BBC-nek kifejttette, hogy vasárnap több mint 550 ezren használták a rendszert, ez jelentősen több egy átlagos naphoz képest, amely 8 ezer körül mozog.

 

A cenzúraellenes szervezetek hevesen reagáltak a tiltásra, mondván, hogy ez sérti azok jogát, akik törvényes célokra használják az oldalakat. Jillian York az Electronic Frontier Foundation vezetője szerint a kormány semmit nem fog elérni a tiltással, inkább csak elvágják az utat a külvilág elől.

 

Bár Saddam Hussein óta erősen ellenőrzik az internetet az országban, a mostani döntésig az állampolgárok szabad hozzáférést kaptak a világhálóhoz.

 

Forrás: BCC.co.uk; Nyitókép: vpntwitter.com