Nem talált gazdára az első integrált áramkör

Czipperer Dia, 2014. június 23. 12:19

A múlt héten számoltunk be róla, hogy áruba bocsájtják Jack Kilby világhírű találmányát, az első integrált áramkör prototípusát. Sajnos azonban nem sikerült új gazdát találni a mikrochipnek, amelynek becsült értéke 1 és 2 millió dollár közé tehető.

A Christie’s aukciós ház hirdetett aukciót a világ egyik első integrált áramkörére, melyet 56 éve készített Jack Kilby, akit munkásságáért Nobel-díjjal is jutalmaztak. Sajnos azonban a technológiai történelmi mérföldkőnek számító találmány nem kelt el, ugyanis a legmagasabb ajánlott licit nem érte el a találmány valódi értékét.

 

A 1 és 2 millió dollár közé becsült integrált áramkörre ajánlott összeg mindössze 850 ezer dollár volt, így a Christie’s aukciós ház kezdeményezése kudarcba fulladt, mivel nem sikerült elérni a becsült étéket a licit során.

 

Dag Spicer, a Computer History Museum vezető kurátora a Bloombergnek arról beszélt, hogy úgy tűnik, a lapka becsült ára túlságosan magas volt. Számos múzeum is fontolgatta a vásárlást, ám végül egyik sem csapott le rá.

 

A PCMag szerint bár Kilby találmánya az egyik legjelentősebb mérföldkőnek számít a számítástechnika történelmében, két másik hasonló korabeli találmány is létezik, mindkettő múzeumok tulajdonában van jelenleg: az egyik a Smithsonian, a másik pedig a chicagói Museum of Technologyban tekinthető meg.

 

Forrás: PCMag.com