Magyar hallgatók 10 éve a tengerentúlon

Czipperer Dia, 2014. július 3. 11:48

Számos magyar tehetség bizonyíthatta már rátermettségét Amerikában. Több mint 400-an vettek részt a Magyar-Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Alap (HAESF) programjában 10 év alatt. Az évforduló alkalmából az eddigi eredményeket és sikereket ünnepélyes sajtóeseményen ismertették.

10 évvel ezelőtt hozták létre a Magyar-Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Alapot, amely ez idő alatt végig azt tartotta szem előtt, hogy a magyar tehetségek szakmai fejlődését segítse valamilyen módon. A HAESF a MAVA (Magyar Vállalkozási Alap) örökségeként jött létre 2004-ben.

 

Sajtóeseményen számoltak be a program működéséről, az eddig elért sikerekről, melynek megkoronázásaként George D. Gould, az amerikai kincstár volt pénzügyi államtitkára és a MAVA volt elnöke emlékplakettet vehetett át Jeszenszky Gézától, aki a MAVA megalakulásakor külügyminiszterként, az első Orbán-kormány amerikai nagyköveteként dolgozott.

 

Jezsenszky Géza (bal) átadja az emlékplakettet George D. Gouldnak (jobb)

 

Ryan Schwarz, a HAESF elnök-vezérigazgatója beszédében kiemelte, hogy a program célja nem az, hogy a magyarok Amerikában folytassák munkájukat, az ösztöndíjprogram elsősorban arra szolgál, hogy az ott megszerzett tudást itthon kamatoztathassák. A hallgatók a gyakornoki program keretében amerikai vállalatoknál bizonyíthatják rátermettségüket, melyet aztán Magyarországon ültetnek át igazán a gyakorlatba. Másként nem is tehetnének, ugyanis a részvétel feltételhez kötött, mégpedig ahhoz, hogy a hazatérés után 2 évig kötelezően hazai vizeken kell szerencsét próbálni.

 

 

Ryan Schwarz

 

Németh András, a Corvinus Egyetem oktatója a sikerek kapcsán a számokról is beszélt, ugyanis a közelmúltban a program hatásait vizsgáló kutatás is készült. Ennek kapcsán kiemelte, hogy volt értelme a befektetett munkának, és találkozott a felé támasztott elvárásokkal. Nem csupán az ismeretek bővülését szolgálja a kinn eltöltött idő, hanem aktív barátságok és professzionális kapcsolatok is szövődnek ez idő alatt. A sikert pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a résztvevők 85%-át szakterületének megfelelően alkalmazták itthon a program után. Emellett pedig a saját üzletalapítás hajlandósága is növekedett (28% vs. 19%).

 

Mivel ez a szám nagyon alacsony hazánkban, a HAESF erre a területre is kiemelt figyelmet fordít. Szeretnék fellendíteni a magyar kis-és középvállalkozásokat, ennek jegyében indították útjára idén új, vállalkozás-fejlesztési programjukat. Ez a kezdeményezés a tehetséges magyar vállalkozókat –, akik itthon bele mertek vágni egy új ötlet vagy technológia köré épülő vállalkozás alapításába – hivatott segíteni, számukra kínál további lehetőségeket.

 

Az alábbi videó három, a programban résztvevő egykori hallgató, ma viszont már elismert szakembereknek számító Dr. Kiss-Bankó Éva,  Róna Péter és  Bagó Zoltán sikertörténetét mutatja be.

 

 

Képek: Lantai József