Stabil az elektronikus anyakönyvi nyilvántartás

MTI Sajtóadatbank, 2014. július 5. 10:35

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) kommunikációs főosztálya szerint az elektronikus anyakönyvi nyilvántartási rendszer működése stabil, a rendszert eddig egy alkalommal, szerdán indították újra a technikai beállítások frissítése érdekében, és ez mintegy félórás leállást jelentett.

Az MTI azért kereste meg a hivatalt, mert szerdán a Somogy Online megyei hírportál arról írt, hogy késő délután akadozott vagy egyáltalán nem működött az országban az anyakönyvezés új elektronikus rendszere annak első éles munkanapján. A KEKKH tájékoztatása szerint a rendszer nem omlott össze, működése indulása óta stabil. 

 

Azt írták, az új elektronikus anyakönyvi rendszer bevezetését meghatározta és befolyásolta, hogy éles párhuzamos működésre, tehát a papír alapú anyakönyvezés és az elektronikus anyakönyvezés egyidejű fenntartására nem volt mód. Hozzátették: ezért minden lépést, számos biztonsági elemmel, fékkel kombinálva lehet bevezetni, ennek megfelelően egyes funkciók bevezetése is fokozatosan válik mindenki számára elérhetővé.

 

Tájékoztatásuk szerint az éles rendszer működési tapasztalatai alapján annak finom hangolása folyamatosan zajlik. A beavatkozások jelentős része éjszakánként történik, de kivételes esetekben erre napközben is sor kerülhet. Jelezték: szerdán egy esetben alkalmaztak napközben ilyen megoldást, amikor "előre tervezetten és minden résztvevő felé előre kommunikált módon dél környékén egy nagyságrendileg 30-35 perces leállást okozó rendszer újraindítás történt a technikai beállítások frissítése érdekében".

 

Közölték, a rendszer indulása óta és jelen pillanatban is folyamatosan képes az anyakönyvi események rögzítésére, a kivonatok elkészítésére.

 

Az MSZP csütörtök délután közleményt adott ki, ebben az anyakönyvezés új, elektronikus rendszerének azonnali helyreállítására szólította fel a kormányt.

 

Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő azt írta, ha kabinet nem képes a hiba kijavítására, akkor jogszabály-módosítással biztosítsa, hogy mégse zárják le a papíralapú nyilvántartást július 15-én, ugyanis csak így előzhető meg a még nagyobb káosz.

 

Július 1-jétől elektronikusan kell vezetni az anyakönyvet. A korábban négyféle (születési, házassági, bejegyzett élettársi kapcsolati, halotti) anyakönyv helyett csak egy van, amely az országban bármelyik anyakönyvvezetőnél elérhető. Az adatok nyilvántartása nem papíralapon, anyakönyvi események alapján történik, hanem elektronikusan és személyhez kötötten.

 

Kép: life.hu