Illegális információgyűjtés miatt emeltek vádat egy brit és egy amerikai ellen Sanghajban

MTI Sajtóadatbank, 2014. július 14. 16:23

Kínai lakosok magánadatainak illegális gyűjtése és kereskedelme miatt emeltek vádat két külföldi állampolgár ellen Sanghajban, mely az első ilyen eset az országban - adta hírül a helyi ügyészség.

 Az 58 éves brit Peter William Humphreyt és 61 éves feleségét, az amerikai állampolgárságú Jü Jing-cenget még tavaly augusztusban vették őrizetbe a kínai hatóságok. A vád szerint a pár az elmúlt években hatalmas mennyiségű személyes információt gyűjtött össze kínai állampolgárokról, melyeket később adatbázisként, komoly profitot hajtva értékesített China Whys nevű cégén keresztül. Az adatok egyebek között a lakosok családi hátterét, ingatlanjainak és autóinak számát, lakóhely-regisztrációs részleteket, híváslistáikat és határátkeléseiket tartalmazták. A sanghaji ügyészség szerint emellett a ChinaWhys illegális módon szerzett fényképekkel kereskedett, és számos esetben megfigyelte a listán szereplőket.
 

A megszerzett statisztikákat felhasználva a vádlottak elemzéseket készítettek, s azokat piackutató vállalatoknak, külföldi és nemzetközi cégeknek értékesítették. Humphreyt a botrányba keveredett brit GlaxoSmithKlein (GSK) kínai részlegének vezetője, Mark Reilly is megkereste, s 100 ezer jüant (3,6 millió forintot) fizetett előlegként neki, hogy segítsen felderíteni annak az informátornak a személyét, aki leleplezte a GSK korrupciós gyakorlatát az országban.
 

Humphrey már őrizetbe vétele után beismerte az illegális adatgyűjtést, s tavaly ősszel a kínai központi televízióban kért bocsánatot a kormánytól tevékenységéért. Meg nem erősített sajtóértesülések szerint a pár perét augusztus elején tartják Sanghajban, s az ítélethozatal a nyilvánosság kizárásával történik majd. Az országban korábban még sosem volt külföldi állampolgárokat érintő, illegális adatgyűjtéssel kapcsolatos per.