Újabb közösségi oldalakat és programokat blokkolnak Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2014. július 15. 12:11

Az elmúlt hetekben több külföldi fenntartású közösségi oldal és csevegőprogram felhasználói is problémákat jelentettek ezekkel a hálózatokkal Kínában, ami megfigyelők szerint a cenzúra fokozódását jelzi az ázsiai országban.

Július elejével kezdődően egyebek közt a Yahoo tulajdonában lévő képmegosztó, a Flickr, a Microsoft tárolószolgáltatása, a OneDrive, az Ázsiában hatalmas népszerűségnek örvendő, japán Line és a koreai Kakao csevegőprogramok váltak részben vagy teljes egészben elérhetetlenné. A múlt hét végétől a Facebook által birtokolt fénykép- és videomegosztó Instagram is "eltűnt" az Android telefonokra letölthető alkalmazásokat kínáló virtuális boltok "polcairól".
 

A július eleji szigorítás hátterében minden bizonnyal a hónap első napján Hongkongban szervezett, választási reformot követelő, demokráciapárti tüntetés áll. A szervezők szerint a rekordnagyságú, békés demonstráción több mint félmillióan vettek részt, s a hatalmas felvonulásról fotók százai kezdtek terjedni a képmegosztó portálokon. A menetet megelőzően Kína különleges területén nem hivatalos népszavazást tartottak, melyen 800 ezren voksoltak az általános választójog mellett.
 

A Kínában mindinkább terjedő Line és Kakao csevegőszolgáltatások blokkolásának oka az lehet, hogy azok külföldi fejlesztésűek, vagyis az ott közzétett információk cenzúrázására nem adódik közvetlenül lehetőség. Hogy kínai felhasználóit visszanyerje, a Line közleményben jelezte: együttműködik a kínai hatóságokkal, és már dolgozik az információközlés új kereteinek kialakításában. Hivatalosan egyik alkalmazás vagy honlap blokkolását sem indokolták kínai részről.
 

A júliusi szigort megelőzően, az 1989-es Tienanmen téri diáklázadások június eleji évfordulója előtt (már május végétől) a Google-szolgáltatásokat lehetetlenítették el. Azóta a vállalat keresőmotorjának hongkongi változata sem elérhető, a Google+ közösségi teret teljesen, térképét és levelezését pedig időszakosan blokkolják.
 

Ötödik éve elérhetetlenek a "nagy kínai tűzfalon" belülről az összesen milliárdos nagyságú felhasználót jegyző Facebook, Youtube és Twitter közösségi portálok is.